Είναι από τα μικρά δώρα που κάνω 2 φορές τον χρόνο στον εαυτό μου. Δυο ταξίδια στο εξωτερικό για να ξεφεύγουμε λίγο από την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, για να μπει καλά το 2017 ψάχναμε να δούμε που θα ξοδέψουμε τις 5 πρώτες μέρες του νέου έτους και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Βελιγράδι, ένα προορισμό που κατά την γνώμη μου έχει αδικηθεί πάρα πολύ! Πόλη η οποία όρεξη να έχεις να περπατάς, κάτι που το κάναμε καθημερινά για πολλές ώρες!

Ας κάνουμε μια μίνι ιστορική περίληψη στο Βελιγράδι: Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Βρίσκεται στην Παννονική πεδιάδα των Βαλκανίων στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη και θεωρείται μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς ιδρύθηκε από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ.. Η πρώτη ονομασία της ήταν Σιγγιδών ενώ η πρώτη αναφορά της ως Βελιγράδι χρονολογείται το 878μ.Χ.. Η γεωστρατηγική της θέση τη μετέτρεψε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας σε πεδίο μαχών, διοικήθηκε κατά καιρούς από διαφορετικά φύλα και ισοπεδώθηκε από καταστροφικούς πολέμους. Μετά το πέρασμα λοιπόν βυζαντινών, φράγκων, Βουλγάρων και Ούγγρων το Βελιγράδι κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και έγινε το κυριότερο κέντρο εξάπλωσης τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς και μέχρι την οριστική επικράτηση των Σέρβων το 1918 υπήρξε πεδίο διαμάχης μεταξύ Σερβίας και Αυστροουγγαρίας. Η τελευταίες και πιο πρόσφατες πληγές της πόλης είναι οι πολεμικές συγκρούσεις που οδήγησαν στη διαίρεση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και ο βομβαρδισμός από το ΝΑΤΟ. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 1.630.000 κατοίκους και αποτελεί ξεχωριστή εδαφική μονάδα της Σερβίας διατηρώντας μάλιστα και τη δική της διοικητική αρχή. Ακόμα αποτελεί κεντρικό οικονομικό κέντρο και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της χώρας αλλά και μία σύγχρονη μητρόπολη εκπαίδευσης και επιστημών. Φίλοι μου καλώς ήρθατε Βελιγράδι.

Πρώτος σταθμός το Κοινοβούλιο της Σερβίας:

Το παρόν κτίριο του κοινοβουλίου της Σερβίας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μπροστά από το πάρκο Pioneer’s στην πλατεία Nikola Pašić. Η βουλή μετακινήθηκε στο κτίριο στις 23 Ιουλίου 2006 ακολουθώντας τη διάλυση της κρατικής ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Πριν τη βουλή το κτίριο στέγαζε τη βουλή της Γιουγκοσλαβίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1907 όμως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πάγωσε την κατασκευή και τα σχέδια χάθηκαν. Με το πέρας του πολέμου όμως ήταν ο γιος του αρχιτέκτονα των πρώτων σχεδίων που συνέχισε την κατασκευή που ολοκληρώθηκε το 1936. Περισσότερα από 100 γραφεία και τέσσερις αίθουσες επιτροπών βρίσκονται στο κτίριο ενώ στον πρώτο όροφο στεγάζεται και μια βιβλιοθήκη 165 τετραγωνικών μέτρων με 60.000 βιβλία.

Ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο, στο πάρκο βρίσκεται το Παλιό Παλάτι, που αποτέλεσε και τον δεύτερο σταθμό μας:

Το παλιό παλάτι ήταν το βασιλικό παλάτι της δυναστείας Obrenović της Σερβίας, ενώ σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης. Συναντάται στην γωνία των δρόμων Kralja Milana και Dragoslava Jovanovića. Το παλιό παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 1882 και 1884, σύμφωνα με τα σχέδια του Aleksandar Bugarski με ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Το παλάτι έπαθε σημαντικές ζημιές δυο φορές κατά την διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Μετά την πρώτη ζημιά του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το παλάτι ανακατασκευάστηκε κατά το 1930 ενώ η δεύτερη ανακατασκευή ακολούθησε το Δεύτερο Πόλεμο το 1947. Κατά τη διάρκεια των ανακατασκευών η αρχιτεκτονική του κτιρίου άλλαξε δραστικά. Σίγουρα μια επίσκεψη στο παλιό παλάτι και μια βόλτα στο εσωτερικό του είναι μια πολλή ευχάριστη επιλογή κατά την επίσκεψή σας στην πόλη.

Σε συνέχεια της περιήγησης χωθήκαμε στον Δρόμο του Πρίγκιπα Μιχαήλ.

Ο δρόμος του πρίγκιπα Μιχαήλ είναι ο βασικός πεζόδρομος και το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σερβίας και συγκαταλέγεται στους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης. Επί αυτού βρίσκονται χτισμένα πολλά εντυπωσιακά κτίσματα και μέγαρα που χρονολογούνται στα τέλη του 1870. Ο δρόμος ακολουθεί το βασικό δίκτυο της Ρωμαϊκής πόλης Σιγγιδών. Κατά την Οθωμανική εποχή υπήρχαν κήποι, συντριβάνια και τεμένη κατά μήκος του δρόμου. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα όλα άρχισαν να αλλάζουν και το 1867 ο δρόμος εντάχτηκε στο πλάνο του σχεδίου πόλης για το μοντέρνο Βελιγράδι του Emilijan Josimović. Σύντομα ο δρόμος πήρε τη σημερινή εικόνα και αρχιτεκτονική του. Οι πλουσιότερες οικογένειες της πόλης έχτισαν τα σπίτια τους στην οδό και το 1870 οι αρχές έδωσαν στο δρόμο το σημερινό του όνομα. Χαζεύοντας βιτρίνες και τους μικροπωλητές κατά μήκος του πεζόδρομου φτάσαμε δίχως να το καταλάβουμε στο Οχυρό του Βελιγραδίου ή στα σέρβικα Kalemegdan.

Το Kalemegdan είναι ένα οχυρό και πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή Stari Grad κοντά στο κέντρο της πόλης. Στέκεται στην κορυφή του λόφου Šumadija, σε ύψος 125.5 μέτρων, στην συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Sava. Το οχυρό είναι η καρδιά και το παλιότερο σημείο της πόλης του Βελιγραδίου και για αιώνες, ο πληθυσμός της πόλης ζούσε εντός των τειχών του οχυρού, κάτι που το κάνει να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Ένα σημαντικό μέρος της κατασκευής έγινε το 535 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Ι. Γενικώς διαιρείται σε 4 τομείς. Την “χαμηλή πόλη” (Donji Grad) στην οποία βρίσκεται και ο πύργος του Daredevil (Kula Nebojša), ο οποίος έγινε μουσείο ενός εμβληματικού προσώπου της Ελληνικής επανάστασης, του Ρήγα Φεραίου. Στον πύργο αυτό οι Τούρκοι έπιασαν το Ρήγα και τον πέταξαν στο Δούναβη. Η περιοχή Donji Grad, πλημμυρίζει συχνά όταν τα νερά των ποταμών φουσκώνουν. Τέλος στην περιοχή βρίσκονται και οι ορθόδοξες εκκλησίες Ružica και Sveta Petka. Η δεύτερη ζώνη είναι η “άνω πόλη” (Gornji Grad) που μετατράπηκε σε πάρκο με όμορφους περιπάτους και εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες. Εδώ θα βρείτε και το μνημείο του Victor, που φτιάχτηκε για να γιορτάσει τη νίκη των συμμάχων στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Η περιοχή “μικρό Kalemegdan” (Mali Kalemegdan) περιλαμβάνει την ανατολική περιοχή και εκεί βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης και το περίπτερο τέχνης Cvijeta Zuzorić. Τέλος στη νότια περιοχή απλώνεται το “μεγάλο Kalemegdan” (Veliki Kalemegdan), με γεωμετρικούς περιπάτους, το πολεμικό μουσείο, το μουσείο της δασονομίας και του κυνηγιού και το μνημείο της ευγνωμοσύνης στη Γαλλία, προς τιμήν των Γάλλων που βοήθησαν τους Σέρβους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Η ώρα πέρασε και είπαμε να γευματίσουμε στην πιο γραφική περιοχή του Βελιγραδίου. Στην Skadarlija που δικαίως τον λόγο αποκαλείται η Μονμάρτη του Βελιγραδίου από την Βοημιακή ατμόσφαιρα και στυλ που διαθέτει. Η Skadarlija είναι ένας πανέμορφος πέτρινος πεζόδρομος, περίπου 400 μέτρων, με την ευρύτερη περιοχή του. Ουσιαστικά πρόκειται για την Πλάκα του Βελιγραδίου. Δεξιά και αριστερά, επί του δρόμου, θα βρείτε καφετέριες και εστιατόρια. Στην περιοχή βρίσκονται γκαλερί τέχνης και μαγαζιά με αντίκες και σουβενίρ. Επισκεφτήκαμε το εστιατόριο Tri Sesira, aka Τρία Καπέλα και γευτήκαμε απίστευτα παραδοσιακά πιάτα με κύριο και καλύτερο το καπνιστό χοιρινό φουλ στο στακοβούτυρο!!!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και στιγμές χαλάρωσης! Metropol Palace. Η καλύτερη επιλογή να μείνει κάποιος στο Βελιγράδι. Πιο κεντρικά δεν γίνετε και φιλοξενία στο έπακρο με κύριο και καλύτερο τον διευθυντή κ. Χάρη Νεοφυτίδη. Ελληνική και σέρβικη φιλοξενία. Δωμάτια με θέα στο πάρκο και τον κεντρικό δρόμο και ένα spa που μας έκανε να ξεχάσουμε σε δευτερόλεπτα το πόσο περπατήσαμε την μέρα εκείνη. Μια βόλτα στο Limegrove Fitness & Spa θα σας κάνει να νοιώσετε άλλος άνθρωπος. Άλλωστε όπου υπάρχουν προγράμματα Elemis καταλαβαίνεις ότι θα βγεις φουλ ξεκούραστος μετά από το μασάζ. Μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στην πισίνα 25 μέτρων που διαθέτει και να απολαύσετε ένα ζεστό τσάι, την στιγμή που έξω η θερμοκρασία αγγίζει τους μείον βαθμούς Κελσίου.

…to be continued…
Ταξιδιωτικό κειμενο: taxidologio.gr