Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 εγκαινιάστηκε η έκθεση του Renzo Piano Piece by Piece και δεν θα μπορούσα να μην την επισκεφτώ και να σας ταξιδέψω σε κομβικά σημεία του κόσμου όπως αυτά αποτυπώνονται στις 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις σε τραπέζια, που διηγούνται την ιστορία διαφορετικών projects μέσα από μοντέλα, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο. Δύο από αυτές, είναι αφιερωμένες στο εγχείρημα κατασκευής του ΚΠΙΣΝ.

Λίγα λόγια από τον δημιουργό…

«Είναι σίγουρα δύσκολο να εκθέσεις επιτυχώς την αρχιτεκτονική. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής. Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση, μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτίρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή… Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο», λέει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano στο σημείωμά του για την έκθεση Piece by Piece, μέρος της οποίας παρουσιάζεται στο ΚΠΙΣΝ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το αρχιτεκτονικό γραφείο…

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop ιδρύθηκε το 1981. Σήμερα, 130 ειδικοί σε θέματα αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας συνεργάζονται με τον Ιταλό αρχιτέκτονα στα γραφεία του στο Παρίσι, στη Γένοβα και στη Νέα Υόρκη. Μαζί τους, ο Renzo Piano έχει αναπτύξει μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά έργα του σε όλο τον κόσμο, όπως είναι ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Μουσείο του Ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, η αίθουσα συναυλιών Music Park Auditorium στη Ρώμη, η Βιβλιοθήκη και Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η σύγχρονη πτέρυγα του Art Institute του Σικάγο, το νέο Whitney Museum στη Νέα Υόρκη αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση έχει διάρκεια από 27/4-23/7 | Δευτέρα – Κυριακή | 06.00-00.00

ΦΑΡΟΣ