Η Ιωάννα Ευθυμίου πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής με τίτλο , “Ο Αριστοτέλης στην… Πολιτεία!”, στο THE MANDARIN, Κων/νου Παλαιολόγου 1, στην Πολιτεία.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”. Η έκθεση πλαισιώθηκε από ζωντανές μελωδίες Jazz μουσικής. Πρωταγωνιστής της έκθεσης ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, τον οποίο η Ιωάννα Ευθυμίου , γνωστή για το χιούμορ που προσδίδει συνήθως στα έργα της , θέλει να τον μεταφέρει στο σήμερα, με πρώτο σταθμό την Πολιτεία της Κηφισιάς .

Η ζωγράφος θέλησε να δημιουργήσει ένα χαριτωμένο λογοπαίγνιο , μιας και η ΄΄Πολιτεία΄΄ είναι το πασίγνωστο συγγραφικό έργο , σταθμός του δασκάλου του Αριστοτέλη , Πλάτωνα , που ενέπνευσε καθοριστικά και τον ίδιο στο μετέπειτα συγγραφικό και φιλοσοφικό του έργο .

 Η τοποθεσία που η καλλιτέχνης επέλεξε για τη συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι τυχαία , μιας και το μέρος αυτό ήταν ανέκαθεν τόπος στοχασμού και έχει μια προϊστορία και μια αίγλη από μόνο του , λειτουργώντας ως πόλος έλξης σημαντικών προσωπικοτήτων . Ο Αριστοτέλης περπατώντας στο σήμερα επιλέγει να φέρει ένα τριαντάφυλλο στο στόμα . Η παρουσία του τριαντάφυλλου στο στόμα του συμβολίζει την Ελλάδα του σήμερα που παρά τα προβλήματά της, όπως τα αγκάθια στο τριαντάφυλλο, εξακολουθεί να είναι το ΄΄λουλούδι΄΄ του κόσμου , χάρη στην αρχαία ιστορία της , μέρος της οποίας είναι και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης .

 Η ζωγράφος Ιωάννα Ευθυμίου θέλει να μας ταξιδέψει σε μια “Ιδεατή Πολιτεία”, μέσα στην οποία ζώντας αξίζει όλοι να έχουμε όνειρα και ιδανικά, μια Πολιτεία εμπνευσμένη από τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη, πιστεύοντας πως επαναπροσδιορίζεται σωστά μόνο μέσα από την ιστορία της, γιατί μόνο έτσι θα θεραπευτεί από τα ΄΄αγκάθια΄΄ του σήμερα,δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα προστασίας κατά της φθοράς του σημερινού ελληνικού τοπίου. Η ζωγράφος μπλέκει ζωγραφικά και με αριστοτεχνικό τρόπο στα έργα της αυτά τα στοιχεία, επιλέγοντας μέσα από ένα βαθύ σκεπτικισμό και πατριωτικό συμβολισμό ένα πρόσωπο διαχρονικό, που έχει παγκόσμια εμβέλεια και αξίζει την προσοχή και αναγνωρισιμότητα, μιας και με το έργο του ενέπνευσε και εμπνέει παγκοσμίως σημαντικούς ανθρώπους από όλους τους τομείς. Συνάντηση κορυφής στη νέα αυτή ενότητα έργων της Ιωάννας Ευθυμίου , το πρόσωπο του Αριστοτέλη με αυτό του Αϊνστάιν.

 Η συνύπαρξη των δύο αυτών ισχυρών προσωπικοτήτων που φαινομενικά ανήκουν σε άλλη εποχή αλλά έμειναν στην ιστορία βάσει του καινοτόμου μυαλού τους γεννά ερωτηματικά . Άραγε υπάρχουν στοιχεία που να μας οδηγούν σε κοινή συνισταμένη στα δύο αυτά πρόσωπα ; Δεν είναι τυχαίο πως το έτος 2016 επιλέχθηκε από την UNESCO ως έτος του Αριστοτέλη, προκειμένου να τιμηθεί αυτός ο σπουδαίος φιλόσοφος & επιστήμονας , που επηρέασε παγκοσμίως και όσο κανείς άλλος την Ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος επί 24 αιώνες , φέτος συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννησή του.