Μια ιδιαίτερη θεατρική βραδιά ήταν η Δευτέρα, 6 Μαΐου. Παρακολουθήσαμε, στο Απο Μηχανής Θέατρο, το έργο του Πάρι Τακόπουλου, το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας τη Βήτα, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καλαμό, του κατεξοχήν ερμηνευτή των έργων του δημιουργού και σε παραγωγή του Θεατρικού Φυτώριου Αίγινας.

Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας τη Βήτα

Ο Πάρις Τακόπουλος έγραψε Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα, σε «χρόνο απροσδιόριστο, σε κάποιο αυριανό σήμερα, ή σημερινό αύριο», όπως μας εισάγει ο ίδιος στην περιοχή του αμφίσημου θεατρικού του λόγου. Πρόκειται για ένα έργο φόρο τιμής στον Σάμιουελ Μπέκετ.

«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα» ξετυλίγει σε 105 λεπτά τη σύνδεση της υπαρξιακής κενότητας και της απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει η ανθρώπινη επικοινωνία μέσω του λόγου που δεν σημαίνει πια, αλλά και της τεχνολογίας που όλο και συχνότερα μας ξεπερνάει. Άραγε, τί ελπίζει ο θεατρικός μας συγγραφέας, όταν επιδιώκει μιαν επανεκκίνηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και μια νέα χρήση του διαλόγου, κατά τη διάρκεια «μιας ονειρικής διαπλανητικής νυχτός».

Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας τη Βήτα - Πάρις Τακόπουλος

 

Στην παράσταση, αναδεικνύεται η δυναμική του ποιητικού θεατρικού έργου του Πάρι Τακόπουλου «μέσω των εργαλείων της μεταγλώσσας, της διακειμενικότητας και της λεξιπλασίας». Χρησιμοποιώντας διαδραστικά λογοπαίγνια και παραδοξολογίες, ο Τακόπουλος αποδεικνύει τις λεξικεντρικές του καταβολές και ωθεί την ελληνική γλώσσα στα όριά της. Αναλαμβάνει το ρίσκο να πλάσει νέες λέξεις και χρησιμοποιεί στοιχεία από όλες τις εποχές του ελληνικού λόγου και τρόπου έκφρασης. Με όχημα τη «λεκτική πράξη», ο συγγραφέας υπερπηδά την καθημερινότητα και δίνει μια «παράλογη» ελπίδα, και ίσως νόημα, σε αυτό το σύγχρονο τοπίο που φαντάζει άγονο και αδιέξοδο, ενώ παράλληλα προσφέρει και το πλαίσιο για να αποδώσουν τις ερμηνείες τους οι συντελεστές του έργου.

Περίληψη έργου:

Στην πρώτη πράξη, δύο «μεταμοντέρνοι» άνδρες, ο Άλφα και ο Γάμα, συζητούν ασταμάτητα για το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν, ως αληθινοί απόγονοι των ηρώων του Μπέκετ, Βλαδίμηρου και Εστραγκόν, ή του Σωκράτη και του Αλκιβιάδη. Στη δεύτερη πράξη, εμφανίζεται η Βήτα, (Βεατρίκη η Β’, ονειροκατασκεύασμα ενός Έλληνα υπολογιστή μισακούοντος εις το ρωμέικο όνομα: Αλλιγγέριος), ή άλλως Βιοτίμα, κατόπιν παραφθοράς του «Δέλτα» εις «Βήτα». Πρόκειται για ένα σύγχρονο ρομπότ, αλλά και μία διττή αμφιλεγόμενη υπόσταση, η οποία συνίσταται στο έντονο διονυσιακό και ταυτόχρονα απολλώνιο στοιχείο της.

Συντελεστές Παράστασης:

Σκηνοθεσία: Νίκος Καλαμό
Παραγωγή: Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τσουρουφλή, Εβίτα Ζερβάκη
Σκηνογραφία: Βέρα Ζεύκη
Ενδυματολόγος: Catherine Suen
Σχεδιασμός Φωτισμού: Πάνος Μανούσης
Σχεδιασμός Κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
Μουσική: Κώστας Μαντζώρος
Φωτογράφιση/Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Λευτέρης Βλάχος, Νίκος Καλαμό

Το έργο παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 6/5 έως και 11/6 στην Πάνω Σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου.

Για προπώληση εισιτηρίων μπορείτε να απευθυνθείτε στο ταμείο του θεάτρου ή στο viva.gr