Εχετε αποφασίσει να απευθυνθείτε σε ειδικό για να βάλετε σε τάξη την διατροφή σας. Να πάω σε διαιτολόγο ή κέντρο αδυνατίσματος; Αυτή η κυρία στην τηλεόραση πουλάει αυτό το ροφηματάκι που χάνεις 4 κιλά την εβδομάδα. Το κέντρο αδυνατίσματος τάζει χάσιμο λίπους με ανώδυνο τρόπο, χωρίς δίαιτα. Μήπως να πάω γυμναστήριο και να κάνω 1 ώρα αυτό το προγραμματάκι που ανεβάζει το μεταβολισμό; Τι να κάνω; Μπερδεύτηκα τώρα …ουφφφ

Να βοηθήσω;

Για πάμε λοιπόν.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε μία βασική αρχή.

Αδυνατίζουμε όταν τρώμε λιγότερο ή όταν γυμναζόμαστε περισσότερο. Αρα λοιπόν αυτούς που σας τάζουν αδυνάτισμα με ροφήματα, χάπια, ζώνες, κτλ θα πρέπει να τους ψιλοαποκλείσετε.

Το κέντρο αδυνατίσματος με τις «ανώδυνες θεραπείες αδυνατίσματος»; Εάν περιλαμβάνουν διατροφή και γυμναστική σκεφτείτε το. Εάν περιλαμβάνουν θεραπείες σε κρεββάτια με καλωδια ή μασσαζ χμμ…

Αποφασίσατε τελικά να απευθυνθείτε σε διαιτολόγο.  Κι εδώ πρέπει να ξέρετε να εντοπίζετε τα κακώς κείμενα. 

Ο σωστός διαιτολόγος θα σας ζητήσει ιατρικές εξετάσεις. Μετά θα κάτσει να σας ακούσει. Τι τρώτε, τι συνήθειες έχετε, την οικονομική σας κατάσταση, εάν μαγειρεύετε και πολλά άλλα.

Ο στόχος των ερωτήσεων αυτών είναι η συλλογή πληροφοριών έτσι ώστε το διατροφικό σχήμα που θα βγεί να είναι πλήρως εξατομικευμένο.

Διαιτολόγια φασόν δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές διατροφής που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου.

Λεξεις όπως «χημική δίαιτα», «γρήγορη δίαιτα», «αποτοξινωτική δίαιτα», «δίαιτα μονοφαγίας», θα πρέπει να σας κάνουν να σηκώνετε λίγο το φρύδι.

Όπως και το «δίαιτα δυσανεξίας». Ξερετε αυτό που σας κάνουν ένα περιβόητο τεστ δυσανεξίας στις τροφές και σας βγάζουν διατροφή με τροφές που δεν σας παχαίνουν.

Ο Συλλογος Διαιτολόγων έκρινε ανυπόστατη αυτή την θεωρία περί τεστ δυσανεξίας.

Υπάρχουν φυσικά άνθρωποι με δυσανεξία στην λακτόζη ή στην γλουτένη, αλλα δεν είναι τόσοι πολλοί καταρχάς και κατά δευτερον οι δυσανεξίες αυτές δεν παχαίνουν, δημιουργουν έντονα προβλήματα στο έντερο γι αυτό και αποκλείονται οι τροφές που περιέχουν τα συστατικά αυτά.

Εχουν γίνει της μοδώς τελευταίως αυτοί οι αποκλεισμοί λακτόζης και γλουτένης. 

Να εμπιστευθείτε τον άνθρωπο που θα σας δώσει μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στην μεσογεική κουζίνα.

Αυτόν που θα θέσει λογικούς στόχους απώλειας βάρους.

Αυτόν που θα σας ακούει και θα σέβεται αυτά που του λέτε.

Αυτόν που δεν θα σας γεμίσει συμπληρώματα διατροφής, αδειάζοντας το πορτοφόλι σας.

Γενικά όσα περισσότερα σας τάζουν, τόσο περισσότερο υποψιασμένοι να είστε.

Αφού καταλήξετε στον κατάλληλο άνθρωπο για την διατροφή σας , βρείτε και τον κατάλληλο τρόπο άσκησης.

..Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε και αυτό το κομμάτι…