Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώστης κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινίσει…

Κάπως έτσι θα μπορούσα να περιγράψω την εμπειρία μου στο οινομαγειρείον Βουρλιωτίνα στην Καισαριανή. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί πως το μικρό σπίτι της γιαγιάς Τριανταφυλλιάς με τα δυο δωμάτια όλα και όλα έχει μετατραπεί σε έναν παράδεισο παραμυθένιων μικρασιάτικων γεύσεων.

13237722_10153801276207933_5317700113861163109_n

Με το μικρό ευαγγέλιο και την εικόνα της Παναγίας στα χέρια η γιαγιά Τριανταφυλλιά έφτασε ξεριζωμένη στην Ελλάδα από τον διωγμό. Δυό αντικείμενα, ένα παλτό, μια σκηνή και 300 δράμια αλεύρι οι παροχές του κράτους για να τραφεί και να ζήσει μια οικογένεια. Πλούσιοι και ξένοι στα Βρύουλα της Μικράς Ασίας, φτωχοί και δυο φορές ξένοι στην πατρίδα τους. Στο πείσμα πολλών και των καιρών η Τριανταφυλλιά η νεότερη μετέτρεψε το σπίτι της γιαγιάς που με κόπους απέκτησε σε ένα μικρό οινομαγειρείον- με μουσειακό χαρακτήρα, αφού όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου θα δεις το παρελθόν να ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Γωνιές με το παραδοσιακό εικονοστάσι και φωτογραφίες δύο γενεών, η παραδοσιακή σερβάντα της γιαγιάς με όσα μπόρεσε να περισώσει και το ταβάνι, πιστή αντιγραφή του ταβανιού από το σπίτι στα Βρύουλα, με βάση τις αφηγήσεις της μακαρίτισσας γιαγιάς!

Συνταγές ακριβώς όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά, με την μόνη διαφορά ότι μετέτρεψε τα δράμια σε γραμμάρια. Σαλάτα με πληγούρι και κόκκινο κρασί για να ανοίξει η όρεξη, σε συνδυασμό με πίτα Καισαρείας με σπιτικό φύλλο από τα χέρια της Τριανταφυλλιάς, και καβουρμάς με λιωμένο τυρί! Το κρασί ρέει άφθονο και την σκυτάλη παίρνει το καυτερό σουτζούκι με τον πασά κιοφτέ με κομμάτια παστουρμά και για κλείσιμο ένας άσσος καλά κρυμμένος στο μανίκι της Τριανταφυλλιάς. Χουνκιάρ Μπεγεντί! Ένα πιάτο που για τους λάτρεις της καλής κουζίνας δεν χρειάζεται συστάσεις, όμως ο πουρές μελιτζάνας με το ιδιαίτερο καπνιστό άρωμα, δεμένος τόσο τέλεια σε συνδυασμό με το εκλεκτό κοκκινιστό κρέας σε κάνει να βγάζεις στεναγμούς από την απόλαυση. Βέβαια, ως λάτρεις του γλυκού δεν παραλείψαμε να κλείσουμε το ταξίδι μας στις γεύσεις της μικρασίας με αυθεντικότατο πολίτικο εκμέκ!

Το μυστικό όμως πίσω από όλα αυτά είναι το γεγονός πως κάθε μέρα 8:00 το πρωί η Τριανταφυλλιά θα βγει να διαλέξει και να αγοράσει η ίδια τις πρώτες ύλες ώστε να χωθεί στην κουζίνα και να ετοιμάσει τα φαγητά για να σε υποδεχτεί! Αν της ζητήσεις θα σε ξεναγήσει στον χώρο και θα σου διηγηθεί την ιστορία της με ένα παράπονο στο βλέμμα για τα δεινά που πέρασε η οικογένεια της.

Στην Βουρλιωτίνα λοιπόν θα πας να φας τίμια και ποιοτικά!

Ανοιχτά Τρίτη – Κυριακή 12:00- 00:00

Βασιλέως Αλεξάνδρου 10 και Υμηττού

τηλ. 210 729 1545