Ο Βασιλιάς των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα ο κουραμπιές… Κάπως έτσι μας υποδέχτηκε η Ντίνα Νικολάου την Τετάρτη το απόγευμα στην κουζίνα του Yoleni’s Flaship Store στον τρίτο όροφο με επίσημη προσκεκλημένη την κ. Αυγή Χρυσανθίδου που ήρθε από την Νέα Καρβάλη Καβάλας. Παρέα σε όλο αυτό το γαστριμαργικό ταξίδι δίπλα μου η Μαριάντα Πιερίδη που λεπτό δεν σταματήσαμε να δοκιμάζουμε τα πάντα!!! Παιδιά κακά τα ψέματα δεν μπορείς να αντισταθείς σε τίποτα από όλα όσα μας παρουσίασε η Ντίνα στο μαγικό αυτό χώρο γεύσεων που έχει φτιάξει ο Yoleni’s.

img_9006 img_9011img_9012

 

Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια όταν η οικογένεια Χρυσανθίδη άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Νέα Καρβάλη, Καβάλας επί της εθνικής οδού φτιάχνοντας τους περίφημους κουραμπιέδες με την πατροπαράδοτη γεύση και την σπιτική συνταγή, χειροποίητα, με ολόκληρα αμύγδαλα, αγνό βούτυρο και χωρίς συντηρητικά. Δώστε βάση στο βούτυρο! Να μοσχομυρίζει ο χώρος όλος και εμείς ολόκληροι!

Ο chef της κ. Χρυσανθίδη μας παρουσίασε τα πολύ απλά υλικά που χρησιμοποιεί. Χαρτί και μολύβι και γράφουμε.

Υλικά:

1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

260 γρ. ζάχαρη άχνη

260 γρ. αμύγδαλο ολόκληρο και ακαθάριστο

480 γρ. βούτυρο (περίπου αναλογία 70% αγελαδινό και 30% αιγοπρόβειο)

1 κλωναράκι βανίλιας

Μπόλικη αγάπη κέφι και μπρίο.

img_9013 img_9015 img_9016 img_9019 img_9021 img_9023 15338718_10154939998743109_2346211282883698435_n img_9042

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαν μαρέγκα. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βγάζουμε την ζύμη από το μπωλ του μίξερ και το ζυμώνουμε λίγο με το χέρι προσθέτωντας λίγο αλεύρι. Μεταφέρουμε πάλι στο μίξερ και ρίχνουμε ολόκληρα τα αμύγδαλα και το αφήνουμε να ζυμωθεί μέχρι να χωνέψει τα αμύγδαλα.

Ανοίγουμε στον πάγκο την ζύμη σε φύλλο πάχους ένα δάχτυλο και κάτι και κόβουμε με μεταλλικό κουπ (μεταλλικό για να σπάει το αμύγδαλο). Στρώνουμε σε ταψί που έχει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς Κελσίου με αέρα πάνω-κάτω αντιστάσεις για 20-22 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τους αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη! Απλά πράγματα δίχως φιοριτούρες!

Την σκυτάλη πήρε η αγαπημένη μου Ντίνα, που χαίρομαι πάντα όταν την βλέπω με το αστείρευτο χιούμορ της και την παιδικότητα που σου βγάζει, και μας ετοίμασε “ποτηράτα” γλυκά και τάρτα με βάση τον κουραμπιέ.

Για τα ποτηράτα γλυκά θα χρειαστούμε:

2 μασκαρπόνε τυρί

λίγη πάστα κάστανου

λίγο γάλα και λίγο μόρφατ. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν αφρός και ελαφρυά κρέμα.

img_9027 img_9029 img_9037

Σε 3 ποτήρια σπάμε από έναν μεγάλο κουραμπιέ στον πάτο. Στα 2 ποτήρια ρίχνουμε από 2 κομμάτια γλυκό κάστανο. Προσθέτουμε ένα μέρος κρέμα, λίγο τριμμένο κουραμπιέ, λίγη πάστα κάστανου, ξανά λίγη κρέμα και από πάνω σπάμε κομμάτια παστέλι και λίγο τριμμένο κουραμπιέ. Στο ένα ποτήρι αντί για κάστανο προσθέτουμε κόκκινα φρούτα.

Για την τάρτα με βάση τον κουραμπιέ θα χρειαστούμε:

ζύμη κουραμπιέ

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι πλήρες

1 μικρό βαζάκι μαρμελάδα μανταρίνι

ζελατίνη

μπόλικο ρόδι για καλοτυχία

img_9026 img_9047 img_9049 img_9056

Σε ένα τσέρκι στρώνουμε την ζύμη κουραμπιέ και την ψήνουμε όπως τους κουραμπιέδες. Μέχρι να ψηθεί χτυπάμε στο μίξερ το γιαούρτι με την μαρμελάδα μέχρι να γίνει ένα και ρίχνουμε την ζελατίνη. Ανακατεύουμε ελαφρώς και βάζουμε στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει ο κουραμπιές-τάρτα το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Περνάμε σε κορνέ την κρέμα και στρώνουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ρόδι έτσι για γεύση και καλοτυχία.

Όλα αυτά μόνο με την αγάπη και την καλοσύνη της Ντίνας θα μπορούσαν να έχουν την γεύση που είχαν. Ντίνα πραγματικά χαίρομαι που σε γνώρισα και ελπίζω έτσι να γελάμε για πολύ καιρό ακόμα όπου συναντιόμαστε και τα λέμε!!!

Αν θέλετε και εσείς να ζήσετε αυτήν την εμπειρία δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στα σεμινάρια μαγειρικής που διοργανώνει η Ντίνα Νικολάου και το Yoleni’s Flagship Store. Περισσότερες πληροφορίες στο:

http://www.yolenis.com/