Το ότι λατρεύω τον τρόπο που μαγειρεύει η αγαπημένη μου Ντίνα Νικολάου, πιστεύω είναι γνωστό πλέον. Πως να μην αγαπήσεις έναν άνθρωπο που όταν σε καλεί στην κουζίνα της Yoleni’s σε κάνει κοινωνό στα μικρά μυστικά της μαγειρικής! Σε όλο αυτό βέβαια και ο Θάνος Μωραϊτης δίνει άλλον αέρα. Έχουμε κάνει και άλλα στο παρελθόν!

Έτσι και χτες συγκεντρωθήκαμε και οδηγηθήκαμε σε μυστικά ηδονικά μονοπάτια για τον ουρανίσκο μας με συνταγές που περιείχαν chutneys και γλυκό του κουταλιού με… μανιτάρια. Ναι, ναι πολύ καλά διαβάσατε, μανιτάρια, από την ελληνική εταιρεία Terra Fyllida.

Όχι απλά έκοψα το κρεμμυδάκι το φρέσκο, αλλά ετοίμασα και τις κρέπες με τέχνη! Όχι για να δείτε τι άνθρωπος είμαι, και νοικοκύρης και προκομένος! Που είσαι ρε μάνα… Έτσι λοιπόν σας αποκαλύπτω τα όσα έγιναν στην κουζίνα και σας δίνω και τις μαγικές συνταγές της Ντίνας. Χαρτί και μολύβι γρήγορα. Ξεκινήσαμε με Αλμυρό κέικ με chutney μανιτάρι πλευρώτους με τσίλι, κάρυ και πορτοκάλι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για μια μακρόστενη φόρμα για κέικ:

3 αυγά

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις “Μάννα“, κοσκινισμένο

1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

100 ml ελαιόλαδο “Gaea” και 3 κ.σ. για το σοτάρισμα

125 ml γάλα φρέσκο “Ρούμελη

160 γρ. μανιτάρι πλευρώτους με τσίλι, κάρυ και πορτοκάλι

150 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στα τέσσερα

100 γρ. κασέρι “Προίκα“, τριμμένο

1/2 κ.γ. κάρυ σε σκόνη

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τα λευκά μανιτάρια και σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά. Προσοχή όταν σοτάρω τα μανιτάρια ποτέ αλάτι. Προσθέτω την πιπερίτσα, ανακατεύω και αποσύρω από την φωτιά. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το κάρυ και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνω την φόρμα ελαφρώς.

Χτυπάω καλά τα αυγά με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς και σταδιακά προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το κασέρι, το γάλα και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνω τα σοταρισμένα μανιτάρια και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μισό μείγμα στην φόρμα. Προσθέτω το chutney και καλύπτω με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνω για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρω, μπορώ να κάνω μια μικρή επάλειψη με το υπόλοιπο chutney και λίγο τριμμένο κασέρι. Μπορείτε να σερβίρετε με ένα ποτήρι ροζέ κρασί.

Από αυτόν το οργασμό γεύσης δεν θα μπορούσαν αν λείπουν οι αγαπημένες μου κρέπες. Και όταν μιλάμε για κρέπες, εννούμε Κρέπες με κοτόπουλο και chutney με μανιτάρι πλευρώτους με κόλιανδρο και μπαχάρι.

Για τις κρέπες

1 φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις “Μάννα

2 αυγά

1 1/2 γλ. τσαγιού γάλα φρέσκο “Ρούμελη

50 γρ. βούτυρο “Ρούμελη“, λιωμένο

Για την γέμιση

800 γρ. φιλέτο κοτόπουλο

50ml ελαιόλαδο Gaea

3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 κ.γλ. πολτό σκόρδου YES garlic

1/2 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο

1/2 κ.γλ. κόλιανδρο, τριμμένο

250 γρ. Μανιτάρι πλευρώτους με κόλιανδρο και μπαχάρι Terra Fyllida

1/2 ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό φρέσκο, τριμμένο

250 γρ. παραδοσιακό “Βολάκι” Άνδρου “Ασούτη”,  θρυμματισμένο

50 γρ. λαδοτύρι Άνδρου “Ασούτη“, τριμμένo

αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα αυγά και το γάλα. Προσθέτω το αλεύρι και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να φτιάξω έναν λείο χυλό. Τέλος προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 30 λεπτά. Ζεσταίνω αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 22-24 εκ., σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει. Με μια κουτάλα ρίχνω μια δόση από τον χυλό και με την ράχη της κουτάλας, τον απλώνω ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα του τηγανιού. Ψήνω τον χυλό για 1- 1 1/2 λεπτό, μέχρι η κάτω μεριά του να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά. Την γυρίζω εύκολα με μια σπάτουλα για να ροδίσει και η επάνω πλευρά, αλλιώς την αφήνω ως έχει. Βγάζω την ψημένη κρέπα και την αφήνω σε ένα πιάτο. Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τον υπόλοιπο χυλό.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τους κύβους κοτοπούλου και σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω τον πολτό σκόρδου, το μπαχάρι, το κόλιανδρο και αλατοπιπερώνω. Αφήνω το μείγμα να μισοκρυώσει. Προσθέτω το chutney, το βολάκι, το κόλιανδρο ή τον μαιντανό και ανακατεύω καλά. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζω τις κρέπες και τις τυλίγω σε ρολάκι και τις μεταφέρω στο ταψί, το οποίο έχω ελαφρώς λαδώσει. Πασπαλίζω με το τριμμένο λαδοτύρι, σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το λαδοτύρι. Κόβω τις κρέπες σε 2 κομμάτια και σερβίρω αμέσως! Απολαύστε το με ένα ποτήρι ροζέ κρασί.

…stay tuned θα ακολουθήσει και η μαγική Τερίνα στο επόμενο μέρος!

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε το www.dinanikolaou.gr και να δημιουργήσετε τις απίστευτες ιδέες και προτάσεις την Ντίνας!