Όταν ψάχνεις να βρεις τίτλο για μια συνέντευξη που σου παραχωρεί ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι πολύ δύσκολο! Αρκέστηκα απλά να τον προσφωνήσω και να σας τον παρουσιάσω σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων με απόλυτη ειλικρίνεια. Φέτος το 2017 τον βρίσκει πρωταγωνιστή στο Θέατρο Τέχνης στο έργο “Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία”.

 

1. Σταμάτη μίλα μου λίγο για το νέο έργο στο οποίο πρωταγωνιστείς κιόλας. “Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία”

Έργο του Ροζε Βιτράκ. Κορυφαίο του σουρεαλιστικού θεάτρου. Έτος γεννήσεως 1927. Εδώ και μια δεκαετία έχοντας τα δικαιώματα, επεξεργάζομαι την μουσική του διάσταση. Φέτος τα καταφέραμε με την έξοχη συνεργασία του Θεάτρου Τέχνης ,της Μαριάννας Καλμπάρη και μιας ομάδας καλλιτεχνών που το πιστέψαμε ολόψυχα. Ήθελα να δώσω κάτι στους νέους. Να μιλήσω για την εποχή. Να ανοίξω δυνατά την πόρτα σε αυτό που επιθυμώ και επεξεργάζομαι χρόνια. Μουσική συγγραφή για τη σκηνή. Κυρίως να παραδώσω στη νέα γενιά ένα όπλο για χρήση.

2.Το παιδί σου, η Σπείρα, βλέπω σε ακολουθεί σε όλα σου τα βήματα. Ως πατέρας της ομάδας σου, θεωρείς ότι επηρεάζεις τους ανθρώπους της;

Η Σπείρα Δεν είναι παιδί μου. Είναι συλλογική εθελούσια καλλιτεχνική σύμπραξη. Με εμένα συντονιστή. Με κάποιους καλλιτέχνες βαδίσαμε παραπάνω γιατί ταιριάξαμε. Επίσης πάντα κατά προτεραιότητα  προτείνω ικανούς ανθρώπους από την ομάδα όπου θεωρώ ότι είναι χρήσιμοι. Καταφέραμε να διασχίσουμε το χρόνο. Να σταθούμε απέναντι από την εξουσία. Να δημιουργήσουμε στρατό και ποιητικό έργο.

Όλα μας τα παιδιά όπου κι αν βρεθούν …διακρίνονται.

3. Η τωρινή κατάσταση που διανύει η χώρα μας πως σε έχει επηρεάσει σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο εν γένει;

Παραμένω σταθερός στις ιδέες μου και μάχομαι ..καθημερινά. Δεν περιμένω ούτε θαύματα, αλλά κυρίως δε θέλω να επιστρέψουμε στους προηγούμενους εγκληματίες. Υποχρεώθηκα να διαβάσω πολιτικά την εποχή και να απαντήσω με όπλα από πανεπιστήμια μεγάλων αριστερών δημιουργών.

4. Ποιες μορφές της τέχνης καθόρισαν τον τρόπο σκέψης σου;

Ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης ,ο Κουν ,ο Τσαρούχης, οι Μπητλς, και ο Τσιτσάνης για να λέμε κι ονόματα.

5. Πως αποτυπώνεται η σκέψη σου στην όλη στάση ζωής σου;

Ζω σαν αλήτης , σκέφτομαι σαν ποιητής, δουλεύω σαν ανθρακωρύχος.

6. Ποιος είναι ο χειρότερος σου φόβος;

Να τα τινάξει το μυαλό μου.

7. Τι σημαίνει ο θεσμός της οικογένειας για εσένα;

Αγκαλιά και συνεννόηση

9. Η Αθήνα πως σε εμπνέει σαν άνθρωπο και κατ’ επέκταση ως καλλιτέχνη;

Η πόλη μου. Η μέγιστη εστία . Οι φίλοι μου.

10. Αγαπημένο έργο που σε έχει στιγματίσει;

Η Στέλλα του Κακογιάννη.

11. Μια ευχή για το μέλλον;

Ορμάτε …
Εισιτήρια για την παράσταση μπορείτε να προμηθευτείτε : http://www.theatro-technis.gr/viktor-ta-pedia-stin-exousia