Ο Τάσος Πυργιέρης το διάστημα αυτό ανέλαβε να σκηνοθετήσει ένα πρωτότυπο θέμα, τη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο Κούρσα Γκρέκα. Μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τον ιδιαίτερο κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας, την ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία. Τα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ γίνονται οι «φωνές» που οδηγούν στην παράσταση, με τη δραματουργία να αξιοποιεί τμήματα ιστορικών αρχείων αντίστοιχων βιομηχανιών και να περιλαμβάνει πρωτότυπα τεκμήρια, μαρτυρίες ειδικών και συμπεράσματα ερευνητών, παλιά ελληνικά μοντέλα, καινοτόμους μηχανικούς, τις δυσκολίες και τις επιτυχίες του κλάδου του ελληνικού αυτοκινήτου, σε ένα ιλαρό τελικά σκηνικό αποτέλεσμα. Με την παράσταση δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να επισκεφτεί τον χώρο του Αρχείου, να εξοικειωθεί με τις αρχειακές πηγές, και να ταξιδέψει στο βιομηχανικό παρελθόν της Ελλάδας με «όχημα» μια ιστορία. Μια σειρά από παράλληλες δράσεις επεκτείνουν τη συζήτηση γύρω από το «ελληνικό αυτοκίνητο», ολοκληρώνοντας τη διαδρομή της παράστασης. Ο Δημήτρης Μπαμπίλης ερεύνησε και έγραψε το κείμενο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Γεράσιμος Μιχελής, Τζούλη Σούμα, Λευτέρης Βασιλάκης, Χρήστος Καπενής και Φρόσω Μάνη.

Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης απάντησε στις ερωτήσεις μου για το the naked face of the week του efthimis.gr και του tetragwno.gr με αφορμή την παράσταση που παίζεται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

κε Πυργιέρη, να σας καλωσορίσω και να ξεκινήσω όπως ξεκινάω πάντα, θέλοντας να μάθω λίγα πράγματα για εσάς. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική; Από μικρό παιδί λάτρευα τις ελληνικές ταινίες, παρακολουθούσα τη δυναμική και το εκτόπισμα εκείνων τον ηθοποιών. Ίσως αυτό ήταν αφορμή.

Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες του επαγγέλματος σας. Σας έχει πάει πίσω η όλη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα επαγγελματικά σας; Ασφαλώς και με έχει πάει πίσω. Δεν έχω την οικονομική ευχέρεια να δημιουργήσω αυτά που έχω στο μυαλό μου.

Ο χειρότερος σου φόβος που σας τράβηξε ποτέ πίσω από κάποιο επαγγελματικό βήμα; Ο φόβος του ότι δεν μπορεί να είμαι αντάξιος τις προσδοκίες κάποιον.

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη στον Τάσο; Η κινητήριος δύναμη για μένα είναι η θέληση. θέλω να κάνω κάτι και θα το κάνω πάση θυσία.

Ξεκίνησε ήδη και για περιορισμένες παραστάσεις η “Κούρσα Γκρέκα”. Σας βλέπουμε σε καίριο ρόλο πλέον. Αυτόν του σκηνοθέτη. Μιλήστε μας με λίγα λόγια για την νέα αυτή παράσταση. Είναι η δεύτερη φορά που σκηνοθετώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος μ’ ένα θέμα που επέλεξα. Πρωτότυπο δραματουργικά. Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανένας παραστατικά με την ιστορία του ελληνικού αυτοκινήτου.

Τι το ιδιαίτερο πιστεύετε πως έχει να δώσει αυτή η παράσταση; Το ιδιαίτερο αυτής της παράστασης είναι ότι δίνουμε με κωμική διάθεση και σεβασμό πληροφορίες για τη Βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας ειδικά στον κλάδο του αυτοκινήτου, άγνωστη έως τώρα στους περισσότερους.

Ποιά τα μελλοντικά σας σχέδια; Προσπαθώ να στήσω την επόμενη παράσταση μου.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ κάθε σας επιθυμία να πραγματοποιηθεί με τους πιο θετικού οιωνούς. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία, ευχαριστώ πολύ που στηρίζετε τους νέους καλλιτέχνες.

Ημερομηνίες παραστάσεων: 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 16, 17, 18 Ιουνίου στις 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00). Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος (Τ: 210 3418051 – www.piop.gr)