Α, ο πελαργός! Αυτός ο παγκόσμιος διακινητής βρεφών, ο ταχυμεταφορέας νεογέννητων, ο UPS της αναπαραγωγής! Για αιώνες, οι γονείς, αντί να μπουν στον κόπο να εξηγήσουν τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένα μπαμπάς και μια μαμά αγαπιούνται πολύ (ή έστω βρίσκονται σε μια στιγμή πάθους μετά από δύο μπουκάλια κρασί), αποφάσισαν να ρίξουν την ευθύνη σε έναν ανυποψίαστο πελαργό.

Γιατί, βλέπετε, είναι πολύ πιο εύκολο να πεις στο παιδί σου ότι ένα μεγάλο πουλί (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) πέταξε από το πουθενά και άφησε το μωρό στην πόρτα, παρά να εξηγήσεις τα ακατανόμαστα μυστικά της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Εντωμεταξύ, ας μην ξεχνάμε πως οι πελαργοί είναι πουλιά που μεταναστεύουν. Δηλαδή, τι; Σταματάνε στην Ελλάδα μόνο για να ξεφορτώσουν μωρά και μετά πάνε στην Αφρική για διακοπές;

Ποιος ξεκίνησε αυτή την τεράστια απάτη; Λέγεται πως το παραμύθι προέρχεται από τη Γερμανία, όπου οι πελαργοί θεωρούνταν τυχερά πουλιά. Και τι κάνει ένα «τυχερό πουλί»; Φυσικά, παραδίδει μωρά με ακρίβεια drone, σαν τον Amazon Prime της εποχής!

Κάποιος, λοιπόν, αποφάσισε ότι το να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξ είναι ταμπού, άβολο, τρομακτικό. Και έτσι γεννήθηκε ο μύθος του πελαργού. Μια ωραιότατη, στρογγυλεμένη ιστορία για να καλύψει τη βρώμικη αλήθεια: οι γονείς των παιδιών, ξέρεις…, έκαναν πράγματα. Και κανείς δεν θέλει να το σκεφτεί αυτό, ειδικά τα ίδια τα παιδιά.

Ας δούμε μερικές εντελώς λογικές απορίες που θα μπορούσε να έχει ένα παιδί αν έπαιρνε την ιστορία του πελαργού στα σοβαρά:

1.Πώς ξέρει ο πελαργός ποια οικογένεια θέλει παιδί; Υπάρχει κάποια φόρμα παραγγελίας; Μια λίστα αναμονής; Ή μήπως πρόκειται για σύστημα λαχειοφόρου αγοράς;

2.Πού βρίσκει όλα αυτά τα μωρά; Υπάρχει κάποιο εργοστάσιο παραγωγής; Κι αν ναι, ποιος τα φτιάχνει; Οι ίδιοι οι πελαργοί ή υπάρχει κάποιο άλλο παράξενο είδος που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα;

3.Τι γίνεται αν ο πελαργός κάνει λάθος και αφήσει το μωρό σε λάθος σπίτι; Έχει εγγύηση επιστροφής;

4.Τι συμβαίνει αν ο πελαργός είναι κουρασμένος και του πέσει το μωρό στη διαδρομή; Είναι ασφαλισμένα τα μωρά;

Και φυσικά, υπάρχει και το κλασικό ερώτημα: αν τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, γιατί η μαμά μου ήταν 9 μήνες έγκυος και έμοιαζε με μπαλόνι που ετοιμάζεται να εκραγεί;

Κάποια στιγμή, τα παιδιά μεγαλώνουν και συνειδητοποιούν ότι ο πελαργός δεν κάνει ντελίβερι μωρών. Και τότε, έρχεται η στιγμή της αποκάλυψης. Εκεί όπου ο γονιός, συνήθως κάπως αμήχανα, εξηγεί ότι όχι, παιδί μου, τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός. Τα φέρνει… η επιστήμη! Ή, πιο συγκεκριμένα, η βιολογία, η ανατομία και ένα σωρό πράγματα που μέχρι τώρα σου έκρυβα γιατί ήθελα να κοιμάσαι ήσυχος τη νύχτα.

Το αστείο είναι ότι αυτή η αποκάλυψη συνήθως δεν προκαλεί τόσο μεγάλο σοκ στα παιδιά όσο νομίζουν οι γονείς. Κάπου βαθιά μέσα τους, πάντα ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη θεωρία του πελαργού.

Αν το καλοσκεφτείς, η ιστορία του πελαργού είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου των γελοίων ψεμάτων που λέμε στα παιδιά. Δεν είναι μόνο ο πελαργός. Είναι και ο Άγιος Βασίλης, η Νεράιδα των Δοντιών, το ότι αν καταπιείς μια τσίχλα θα κολλήσει στο στομάχι σου για 7 χρόνια. Οι γονείς είναι γεμάτοι τέτοια υπέροχα, δημιουργικά ψέματα, μόνο και μόνο για να αποφύγουν δύσκολες συζητήσεις.

Βέβαια, κάποτε πρέπει να πούμε την αλήθεια. Γιατί; Γιατί αν δεν το κάνουμε, θα φτάσουμε στο σημείο όπου ο 15χρονος γιος μας θα αναρωτιέται γιατί ο πελαργός δεν έφερε ακόμα μικρό αδερφάκι, τη στιγμή που η μαμά και ο μπαμπάς έχουν καταβροχθίσει έναν σκασμό στρείδια και κόκκινο κρασί προσπαθώντας.

Όμως, υπάρχει φως στο τούνελ. Οι γονείς πληρώνουν το τίμημα της απάτης τους όταν τα παιδιά μαθαίνουν την αλήθεια και αποφασίζουν να εκδικηθούν με τον πιο απολαυστικό τρόπο:

«Μαμά, αν τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός, τότε εσύ και ο μπαμπάς… το κάνατε;»

Και εκεί, βλέπεις τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο της μητέρας, τη στιγμή που αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι, ναι, κάποτε στη ζωή της, έκανε σεξ. Μια στιγμή τόσο ντροπιαστική για εκείνη όσο και απολαυστική για το παιδί που ανακάλυψε το μεγάλο ψέμα.

Η ιστορία του πελαργού είναι ίσως το πιο αχρείαστο και αδύναμο ψέμα που εφευρέθηκε ποτέ. Τα παιδιά δεν είναι τόσο ανόητα όσο νομίζουμε. Αργά ή γρήγορα, θα μάθουν την αλήθεια. Και όταν το κάνουν, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να γελοιοποιηθούμε για την άθλια προσπάθειά μας να κρύψουμε την πραγματικότητα πίσω από ένα πουλί με αποστολή ντελίβερι.

Οπότε, αγαπητοί γονείς, την επόμενη φορά που το παιδί σας ρωτήσει «Πώς γίνονται τα μωρά;», ίσως είναι προτιμότερο να πείτε την αλήθεια. Ή έστω, κάτι λιγότερο γελοίο από τον πελαργό. Γιατί, μεταξύ μας, ούτε ο ίδιος ο πελαργός δεν πιστεύει αυτή την ιστορία.

Υ.Γ. ” Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές…” έλεγε το σλόγκαν, οπότε ο μπαμπάς δεν έβαλε σκουφάκι στο ντιντι του για να μην κάνει σκουπίδια στην ακτή, και τότε ο καλός πελαργούλης που θα έβρισκε καθαρό περιβάλλον, είπε να κάνει δωράκι στους γονείς ένα παιδάκι… ΕΣΕΝΑ!!!