Υπάρχουν εκείνες οι βραδιές που δεν τις προγραμματίζεις αλλά καταλήγουν να είναι από τις πιο ιδιαίτερες. Έτσι ακριβώς συνέβη με την επίσκεψή μου στη βερμουτερία Via Maris, στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά του Ψυρρή. Ένα μαγαζί που είχα ακούσει πολύ τελευταία – κυρίως για την ιδιαίτερη προσέγγισή του στο βερμούτ και το ελαφρύ, μοντέρνο μενού του – αλλά δεν είχα προλάβει να επισκεφτώ. Ώσπου ήρθε εκείνο το σαββατόβραδο.
Από την πρώτη στιγμή που πλησίασα τη Μίκωνος 10, με υποδέχτηκε μια αίσθηση ηρεμίας, σχεδόν μυσταγωγική. Το Via Maris είναι κάπως κρυμμένο, σαν μυστικό που θες να μοιραστείς μόνο με τους πολύ δικούς σου. Ο εξωτερικός χώρος είναι λιτός αλλά κομψός – λευκά τραπεζάκια, φυτά και ένα φως που σε προετοιμάζει για κάτι ιδιαίτερο.
Μπαίνοντας μέσα, ο χώρος απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και σου δίνει την αίσθηση ενός μικρού λαβύρινθου. Μια μίξη industrial μεσογειακής αισθητικής, με εμφανείς σωλήνες, terrazzo δάπεδα και μίνιμαλ έπιπλα. Το επίκεντρο; Ένα μεγάλο τετράγωνο μπαρ αφιερωμένο εξολοκλήρου στο βερμούτ. Εκεί κατάλαβα πως δεν ήμουν απλώς σε ένα ακόμα wine bar, αλλά σε ένα concept που είχε ταυτότητα.
Ξεκίνησα, όπως όλοι οι πρωτάρηδες, με την καθοδήγηση του προσωπικού – που οφείλω να πω ήταν εξαιρετικά πρόθυμο και ενημερωμένο. Ρώτησαν τι προτιμώ σε γεύση (πικρό, γλυκό, αρωματικό), και μου πρότειναν ένα ελληνικό βερμούτ, σερβιρισμένο με πάγο, φλούδα πορτοκαλιού και λίγη σόδα. Η γεύση ήταν ισορροπημένη, δροσερή, με μια πικρή επίγευση που σε προετοίμαζε ιδανικά για αυτό που θα ακολουθούσε.
Το μενού είναι χωρισμένο έξυπνα σε μικρές κατηγορίες: Aperitivos, Crudo, και ζεστά πιάτα. Το concept είναι να συνδυάσεις μικρές μπουκιές με το ποτό σου – μια μεσογειακή προσέγγιση στο “tapas”.
Παρήγγειλα το πιo top of the top πιάτο για αρχή με τα καρότα, και με την πρώτη μπουκιά κατάλαβα πως δεν είχα να κάνω με ένα “εύκολο” bar food. Όλα ήταν φροντισμένα, με λεπτομέρεια στη γεύση και στην υφή. Ακολούθησαν ταρτάρ τόνου με γιαούρτι και μυρωδικά, και τορτελίνι γαρίδας με μπισκ γαρίδας, αρσενικό Νάξου και λίγο ανθότυρο – ίσως από τα καλύτερα πιάτα που έχω δοκιμάσει φέτος και το υπέρτατο καλαμάρι.
Το πιο εντυπωσιακό; Παρόλο που το μενού φαίνεται “πειραματικό”, η απόλαυση είναι άμεση και προσγειωμένη. Δεν είναι φαγητό που απαιτεί να είσαι γνώστης για να το χαρείς, αλλά ούτε και πρόχειρο. Κάθε πιάτο έχει βάθος και χαρακτήρα. Φυσικά, δεν έλειψε το αγαπημένο μου ροζέ κρασί L’ esprit du Lac του Κυρ-Γιάννη.
Η βραδιά κύλησε με απόλυτη ηρεμία. Δεν υπήρχε φασαρία, ούτε η κλασική βαβούρα του κέντρου. Παρά το γεγονός ότι ήταν γεμάτο, υπήρχε μια αίσθηση σεβασμού στον χώρο και στους ανθρώπους. Η μουσική διακριτική, η εξυπηρέτηση άψογη.
Φεύγοντας, ένιωθα πως είχα ζήσει κάτι ολόκληρο. Όχι απλώς φάει και πιει – αλλά βιώσει. Το Via Maris είναι κάτι παραπάνω από ένα όμορφο μαγαζί με ωραίο design και καλό φαγητό. Είναι μια εμπειρία που παντρεύει πολιτισμούς – Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος – και σε προσκαλεί να ανακαλύψεις μια πιο sophisticated, αθηναϊκή προσέγγιση στην απόλαυση.
Ειλικρινά, αν ψάχνετε για ένα μέρος διαφορετικό, όχι στημένο, αλλά με χαρακτήρα, βάθος και ουσία – το Via Maris αξίζει να το βάλετε στην ατζέντα σας. Θα επιστρέψω σίγουρα, την επόμενη φορά με περισσότερους φίλους, γιατί τέτοια μέρη αξίζει να τα μοιράζεσαι.