Το Κώστα Μπουγιώτη μας τον σύστησε ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από την Σπείρα- Σπείρα. Επιβλητική παρουσία που όμως έχει μια σπάνια σεμνότητα στον τρόπο που ζει και κινείται. Ξεχωριστή στιγμή για το κοινό που τον απολαμβάνει, όταν ανεβαίνει μόνος του στο βάθρο και ερμηνεύει το “Σίδερο με ατμό”. Εκεί καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Σταμάτης συνεργάζεται με τέτοιες προσωπικότητες. Πριν λίγες μέρες το efthimis.gr βρέθηκε μαζί του και o ίδιος ξεδίπλωσε πτυχές του εαυτού του.

1. Κώστα, ποιο άτομο ήταν εκείνο που σε καθόρισε σαν οντότητα και ποια περιστατικά της ζωής σου;

Καθώς περνάν τα χρόνια πιστεύω πως το άτομο που με έχει καθορίσει σαν οντότητα είναι ο πατέρας μου. Είναι αυτός που με δίδαξε τις βασικές αρχές και αξίες γύρω από τις οποίες διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε η προσωπικότητα μου. Τώρα όσον αφορά σε περιστατικά , αν θεωρήσω κάποια ως σταθμούς για την ως τώρα πορεία μου είναι το 2000 που έφυγα από το σπίτι για να πάω για σπουδές και το 2009 που έχασα τον πατέρα μου, ήταν δύο περιστατικά που άλλαξαν σε βασικά σημεία τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα.

2. Ποιες μορφές της τέχνης καθόρισαν τον τρόπο σκέψης σου;

Εκτός από την μουσική που είναι ίσως και το προφανές , νομίζω η λογοτεχνία είναι αυτή που καθόρισε τον τρόπο σκέψης μου. Το επάγγελμα των γονιών μου ήταν να φτιάχνουν βιβλία οπότε μοιραία μεγάλωσα μέσα σ ‘αυτά. Με έπαιρναν μαζί τους στο μαγαζί και για να μη βαριέμαι διάβαζα ότι έβρισκα μπροστά μου.

3. Πως αποτυπώνεται η σκέψη σου στην όλη στάση ζωής σου;

Προσπαθώ πάντα να βρίσκω το καλό και το ωφέλιμο στην οποιαδήποτε κατάσταση. Προσπαθώ να είμαι καλά σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση με τις οποιεσδήποτε δεδομένες συνθήκες . Δεν είμαι καχύποπτος με τους ανθρώπους και θεωρώ ότι η μεγαλύτερη ολοκλήρωση για τον άνθρωπο είναι η προσφορά. Όλα αυτά πάντα με χιούμορ και πολύ φαντασία.

kostas

4. Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό σου;

Δυστυχώς ή ευτυχώς πολλά ταυτόχρονα. Γενικά είμαι από τους ανθρώπους που το μυαλό τους δεν σιωπά σχεδόν ποτέ, πράγμα που οδηγεί πολλές φορές τους άλλους στο συμπέρασμα ότι είμαι στον κόσμο μου, που είναι και εν μέρει σωστό. Τώρα μπορεί να σκέφτομαι  ένα πρότζεκτ που θα ήθελα να κάνω ή με ποιόν τρόπο να προσεγγίσω ερμηνευτικά ένα κομμάτι, ή να προσπαθώ να βάλω σε σειρά τις δουλειές της επόμενης μέρας για να μη βγω εκτός προγράμματος. Είμαι πάντως αρκετά εγκεφαλικός τύπος στον τρόπο που λειτουργώ και οργανώνομαι τόσον όσον αφορά στη δουλειά όσο και στην προσωπική μου ζωή με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα ενώ φαίνομαι χαλαρός και άπραγος να δουλεύω σε ένα εσωτερικό επίπεδο σκέψης αυτό που έχω να κάνω.

5. Τι είναι η Σπείρα- Σπείρα για εσένα και ο Σταμάτης Κραουνάκης;  

Από πάντα πίστευα πως η θέση ενός τραγουδιστή (εκτελεστή αν θες ) είναι δίπλα σε έναν μεγάλο δημιουργό , εγώ είχα την τύχη και την τιμή να βρεθώ δίπλα σε έναν από τους μεγαλύτερους, κατά τη γνώμη μου, ενεργούς δημιουργούς στην Ελλάδα τον Σταμάτη Κραουνάκη. Ο Σταμάτης για μένα είναι κάτι παραπάνω από δάσκαλος, είναι αυτός που σφράγισε και όρισε αν θες την ταυτότητα μου ως τραγουδιστή. Αυτό το έκανε όχι επισκιάζοντας την προσωπικότητα μου, αλλά οδηγώντας με στο να βρω την πραγματική μου ουσία και αλήθεια μέσα από την τέχνη μου που είναι το τραγούδι. Αυτή η συμπαράσταση και γενναιόδωρη βοήθεια του όσο και αυτή του η πίστη σε μένα αποτελούν για μένα κάτι το ανεκτίμητο.

Η Σπείρα αποτελεί για μένα το απόλυτο σημείο αναφοράς μου. Το σπίτι και την οικογένεια μου. Αυτό που αισθάνομαι τόσο για τους συναδέλφους μου στη Σπείρα (παλιούς και νέους) όσο και για τον Σταμάτη είναι βαθιά αγάπη και απέραντος θαυμασμός.

6. Λειτουργείς καλύτερα στην ομάδα ή ατομικά;

Κοίταξε, έτσι κι αλλιώς η Σπείρα είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην ατομικότητα. Ο καθένας από μας είναι ένας βασικός πρωταγωνιστής, μια ξεχωριστή οντότητα και όλοι μαζί συνθέτουμε αυτή την ομάδα , τελείως διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο και παράλληλα τελείως συμβατοί και οργανικοί σαν σύνολο. Πέραν αυτού , της ιδιομορφίας αν θες αυτού του συνόλου, πάντα πίστευα πως αν κάποιος δεν μπορεί να λειτουργήσει άρτια ως μονάδα, δεν μπορεί ποτέ να είναι άρτιος ως μέρος ενός συνόλου.

7. Ποιόν ρόλο από τους μέχρι τώρα που έχεις υποδυθεί ξεχωρίζεις;

Μέχρι τώρα έχω υποδυθεί μόνο έναν ρόλο (εδώ γελάω μόνος μου ) . Έχω κάνει την Φιφή  (Ιφιγένεια) στην παράσταση “Σιγά τα αίματα ” που ήταν ουσιαστικά μια κωμική παρουσίαση της Ορέστειας. Είναι λατρεμένος ρόλος και νομίζω πως ακόμα και αν υποδυθώ κάτι άλλο στο μέλλον η Φιφή θα εξακολουθήσει να έχει ξεχωριστή θέση μέσα μου.

8. Η Αθήνα πως σε εμπνέει σαν άνθρωπο και κατ’ επέκταση ως καλλιτέχνη;

Η Αθήνα είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα και συχνά σκέφτομαι πως δεν θα μπορούσα να ζήσω κάπου αλλού. Πολλές φορές όταν έχω να τραγουδήσω κάτι μου αρέσει να χρησιμοποιώ, είτε σε καθαρά εσωτερικό επίπεδο είτε αμυδρά σαν εξωτερικό στοιχείο ( στάση σώματος, τρόπος εκφοράς) , εικόνες από την πραγματικότητα από ανθρώπους και περιστατικά που έχω δει και βιώσει κατά καιρούς. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση σου, ναι η Αθήνα αποτελεί για μένα αστείρευτη πηγή έμπνευσης . Είναι μια πόλη με τόσο διαφορετικά πρόσωπα,  τόσες διαφορετικές εικόνες όσες και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που την κατοικούν. Είναι μουντή και γκρίζα και απρόσωπη αλλά ταυτόχρονα πολύχρωμη και ανθρώπινη.

9.  Αγαπημένο έργο;

   Έργα :p από την Σπείρα λατρεύω τις Δουλάρες τις οποίες είχα παρακολουθήσει ως θεατής. Λατρεύω την Tosca του Giacomo Puccini και το Φάντασμα της Όπερας του Andrew Lloyd Webber, από κινηματογράφο ξεχωρίζω Τα Φτερά Του Έρωτα του Wim Wenders.

10. Μια ευχή για το μέλλον;

Θα ήθελα πραγματικά κάποια στιγμή οι άνθρωποι να σταματήσουν να φοβούνται τόσο έντονα και ισοπεδωτικά.