1. Χάρη, πoιό άτομο καθόρισε το είναι σου;

Θα ήταν νομίζω αφελές να θεωρώ ότι μόνο ένα άτομο καθόρισε το είναι μου. Παρ’ όλα αυτά, αναπόφευκτα ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στη ζωή μου είναι η μητέρα μου, από κάθε άποψη, για τα καλά και τα στραβά μου, για τα σωστά και τα λάθη μου. Είναι εκείνη που με την αυτοθυσία της, το δυναμισμό της, την αγάπη της με έμαθε ότι είμαστε ικανοί να κατακτήσουμε τα πάντα, που αυτό με οδήγησε σε πολλά αδιέξοδα στην πορεία γιατί διαρκώς είχα άγνοια φόβου μα και αξίες που ερχόντουσαν συχνά σε αντιπαράθεση με τον κόσμο γύρω μου. Παράλληλα όμως έμαθα να μην εγκαταλείπω εύκολα ακόμα κι αν αυτό συχνά με οδηγεί σε αυτομαστίγωμα.

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τη σχέση μου μαζί της. Ίσως κάποια στιγμή γράψω τη βιογραφία της. Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον για όποιον την διάβαζε.

  1. Ποιές μορφές της τέχνης καθόρισαν τον τρόπο σκέψης σου;

Οι πρώτες μου επιρροές ήταν σίγουρα η μουσική, η ζωγραφική, το θέατρο, ο χορός και ο κινηματογράφος. Α, και το κουκλοθέατρο. Θυμάμαι από πολύ μικρός κατασκεύαζα κούκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα από κάποια βιβλία που μου είχε πάρει η μητέρα μου. Έπαιζα πιάνο, τραγουδούσα, ήμουν στις θεατρικές ομάδες του σχολείου και φυσικά ζωγράφιζα με κάθε αφορμή. Για μένα όλα αυτά ήταν η μοναδική διέξοδος από καταστάσεις που ίσως δεν ήταν πολύ ευχάριστες στην καθημερινότητά μου. Και νομίζω αυτές οι επιρροές εξακολουθούν να υπάρχουν, αν προσθέσεις και όποια άλλη μορφή έκφρασης γίνεται με αλήθεια και ευαισθησία. Συχνά πιάνω τον εαυτό μου να χάνεται με μια μελωδία ή μια εικόνα, να ταξιδεύει σε χώρους και χρόνους που δεν ξέρω καν αν έχω ποτέ μου ζήσει. Ναι, η τέχνη έχει την ικανότητα να με κάνει διαρκώς να ονειροπολώ, να μαγεύομαι, να ερωτεύομαι και ταυτόχρονα να γειώνομαι και να βιώνω την πραγματικότητα ωμά και σκληρά.

  1. Πολυγαμικός ή μονογαμικός τύπος;

Έχω κάνει κάποιες μεγάλες σχέσεις μέχρι τώρα αλλα έχω μείνει και πολύ μεγάλα διαστήματα μόνος. Σαφώς και είμαι συντροφικός άνθρωπος και προτιμώ την “ασφάλεια” μιας – μονογαμικής – σχέσης. Με ηρεμεί – όταν με ηρεμεί – και μου δίνει κίνητρο να παραμένω δημιουργικός. Αυτό, φυσικά, όταν η σχέση λειτουργεί νορμάλ. Όταν βρίσκομαι σε σχέση είμαι πάντα μονογαμικός – αλλιώς για μένα δεν έχει νόημα. Αν τώρα με ρωτάς για τη φύση του ανθρώπου, εν γένει, δεν ξέρω τι να σου πω…

  1. Φλέρτ ή one night stand;

Φλερτάρουν ακόμα οι Έλληνες;

  1. Η Αθήνα πως σε εμπνέει σαν άνθρωπο;

Στην Αθήνα με εμπνέουν οι άνθρωποί της, το φως της, η ιστορία της, η φύση της, τα ποτάμια της, οι καθαρές ακτές της, το ιστορικό κέντρο της και οι αρχαιολογικοί χώροι της, οι πεζόδρομοί της, η καθαριότητά της, οι χώροι τέχνης της, η προσβασιμότητά της, οι συγκοινωνίες της, τα μπαρ της, η φτήνια της. Βρες τα λάθη.

  1. Τρία στοιχεία που ξεχωρίζεις σε μια γυναίκα και τρία σε έναν άνδρα;

Χιούμορ, αισθητική, ευγένεια, ήθος, σοβαρότητα, καθαριότητα (καλοκαίρι έρχεται). Σε κάθε άνθρωπο.

  1. Μια ευχή για το μέλλον;

Εύχομαι κάποιος να πατήσει σύντομα το κουμπί και η ζωή να μπει στη θέση της, δίνοντας δικαίωμα στο όνειρο. Ξέρεις, αυτό που περπατάμε χέρι-χέρι και δε μας νοιάζει αν δεν έχουμε μία, αρκεί το μέλλον να μας έχει μαζί. Η υλική κρίση πραγματικά μας έχει εξαθλιώσει μα κυρίως μας έχει αποπροσανατολίσει από τη ζωή που είναι απλή. Οφείλει να είναι.