Μια από τις σπάνιες φορές που το κελάρι του METAXA άνοιξε τις πύλες του, ήταν και αυτή που έλαβε χώρα την Δευτέρα και είμασταν λίγοι αλλά εκλεκτοί καλεσμένοι τόσο από τον ΟΙΚΟ METAXA όσο και από την αγαπημένη μου Ντίνα Νικολάου.

Μάθαμε πολλά και παίξαμε με τα αρώματα δημιουργώντας οι ίδιο το δικό μας ΜΕΤΑXA. Άκουσα πληροφορίες που ούτε τις ήξερα και οφείλω να ομολογήσω πως ένιωσα λίγο άβολα που ένα τόσο μεγάλο ποτό το είχα συνδέσει απλά με άλλες περιστάσεις!

Ας δούμε όμως βήμα βήμα την ιστορία του METAXA.

Γεννημένος στην Ελλάδα το 1848, ο Σπύρος Μεταξάς κατάγεται από μία οικογένεια που εμπορεύεται το μετάξι.Εξερευνητής και άνθρωπος με ιδιαίτερη αισθητική, αποφασίζει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία στο χώρο των αποικιακών της εποχής. Στα πολλά ταξίδια του, ο Σπύρος Μεταξάς ανακαλύπτει διαφορετικά ποτά και κρασιά από όλο τον κόσμο.

Τα ποτά εκείνη την εποχή ήταν έντονα στη γεύση, χωρίς όμως ιδιαίτερο άρωμα ή χαρακτήρα. Ο Σπύρος Μεταξάς ονειρεύτηκε τη δημιουργία ενός μοναδικού ποτού, απαλού όσο κι έντονου. Αυτό το ποτό θα ήταν ένα πραγματικό ταξίδι των αισθήσεων. Το 1888 δημιουργεί το ΜΕΤΑΧΑ, το Αυθεντικό Ελληνικό Ποτό.

Ο Σπύρος Μεταξάς χτίζει το πρώτο του αποστακτήριο στο λιμάνι του Πειραιά. Το μοναδικό, κεχριμπαρένιο ποτό του σύντομα αρχίζει να εξάγεται στις χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με μια ωραία ιστορία όταν ο Σπύρος Μεταξάς έχτιζε το αποστακτήριο στον Πειραιά, ανακάλυψε ένα μετάλλιο με τη μορφή του Σαλαμινομάχου χαραγμένη πάνω του. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε το 480 π.Χ., κοντά στα νερά του Πειραιά.

Παρ’ότι στην αρχή το σύγκριναν με κονιάκ και αργότερα με μπράντι, το ΜΕΤΑΧΑ είναι αδύνατον να μπει σε κάποια κατηγορία. Σήμερα αναγνωρίζεται γι’ αυτό ακριβώς που είναι, ένα μοναδικό κεχριμπαρένιο ποτό.

Πίσω από όλα αυτά όμως βρίσκεται ο κ. Ράπτης. Ο Οίκος Μεταξά δεν έχει Master ποτοποιό, ούτε Master Blender. Έχει έναν Metaxa Master, τον Κωνσταντίνο Ράπτη. Είναι μόλις ο πέμπτος κατά σειρά Metaxa Master, από την ημέρα που ιδρύθηκε ο Οίκος.  Ο Κωνσταντίνος Ράπτης διψά για έμπνευση και πάθος. Όπως αναμειγνύει τα συστατικά που δημιουργούν το ΜΕΤΑΞΑ, έτσι κι ο ίδιος δένει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Οφείλει να διατηρήσει την παράδοση και το στιλ του ΜΕΤΑΧΑ, την ίδια ώρα που δημιουργεί τις νέες του εκφράσεις, όπως το ΜΕΤΑΧΑ 12 Αστέρων ή το Angels’ Treasure. Αρχικά επιλέγει Μοσχάτα κρασιά από τη Σάμο που ξεχωρίζουν για την αρωματική τους συγκέντρωση. Αμέσως μετά επιλέγει φίνα οινικά αποστάγματα με βάση τον χαρακτήρα και την κομψότητά τους.

Τα Μοσχάτα κρασιά και τα οινικά αποστάγματα ωριμάζουν ξεχωριστά σε δρύϊνα βαρέλια μέχρι εκείνος να αποφασίσει ότι είναι έτοιμα να σμίξουν. Ένα μπουκέτο μεσογειακά βότανα έρχεται να δώσει την τελευταία πινελιά.

Σας προκαλώ λοιπόν να δοκιμάσετε και να αφεθείτε στον κόσμο του METAXA…