Η καλύτερη έναρξη για το 2018 δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτήν που μας επιφύλαξε η αγαπημένη μου Ντίνα Νικολάου στην κουζίνα της Yoleni’s. Το 2018 θα είναι ένα έτος ευχάριστων ανατροπών και πολλών εκπλήξεων. Πρέπει όμως να ξεκινήσει όσο πιο γλυκά γίνεται και η Ντίνα ξέρει να σε καλωσορίσει και να σε κάνει να νοιώσεις σαν το σπίτι σου!!!

Συνταγές για ένα ολοκληρωμένο μενού με μαρμελάδες σύκου Filema από την Λακωνία και την Ζαχαρούλα Μπραντίτσα. Σύκα που τα καλλιεργεί ο μπαμπάς της Ζαχαρούλας στα χωράφια του, μας τα παραδίδει η ίδια σε βάζα για το πρωινό και όχι μόνο. Η Ντίνα για άλλη μια φορά έβαλε όλη της την δημιουργικότητα και μας τα σέρβιρε σε τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Λοιπόν χαρτί μολύβι και αγοράστε τα υλικά. Πιστέψτε με η κουζίνα σας θα μοσχοβολήσει και οι καλεσμένοι σας δεν θα αφήσουν τίποτα στα πιάτα σας!

Ταρτίνες με μετσοβόνε, μανιτάρια και μαρμελάδα σύκου

Υλικά: 4 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί – 500 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε φετάκια – 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη – 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απλή – 40 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – 8-10 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα – 300 γρ. μετσοβόνε – 300 γρ. μαρμελάδα σύκου με άρωμα βασιλικού Filema – 300 γρ. ρόκα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση : Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά και το αφήνω να πυρώσει καλά. Ρίχνω τα μανιτάρια και τα σωτάρω για 2-3 λεπτά. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και συνεχίζω το σωτάρισμα μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω το σκόρδο και την μουστάρδα και τα ανακατεύω. Αποσύρω από την φωτιά, αλλατοπιπερώνω και προσθέτω τον βασιλικό. Προθερμαίνω τον φούρνο στο γκριλ. Απλώνω τις φέτες ψωμιού σε μια λαμαρίνα του φούρνου και τις αλοίφω με μαρμελάδα σύκου. Μοιράζω τα μανιτάρια και το καπνιστό τυρί και ψήνω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω αν θέλω από μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα. Σερβίρω τις ταρτίνες με την ρόκα.

Πανσέτα με 3 μυρωδικά και μαρμελάδα σύκου

Υλικά: 3 κιλά πανσέτα – 100 ml ελαιόλαδο – 10/12 φύλλα φασκόμηλο – 4/5 κλαράκια φρέσκο θυμάρι – 2 κλαράκια δεντρολίβανο – 1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό – 2 κ.γ. κόκκους πιπεριού – 150 γρ. μπέικον σε φέτες – 1 1/2 φλ. τσαγιού μαρμελάδα με άρωμα βασιλικού Filema

Εκτέλεση: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 oC. Βάζω στο multi το ελαιόλαδο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάω μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Πλένω καλά την πανσέτα και την σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί. Στρώνω την πανσέτα πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αλοίφω καλά και από τις 2 πλευρές με την πάστα αρωματικών. Τυλίγω την πανσέτα σε ρολλό και καλύπτω με τις φέτες μπέικον. Δένω σε 3-4 σημεία με σπάγγο μαγερικής και τυλίγω το ρολλό με το αντικολλητικό χαρτί. βάζω το πακέτο στον φούρνο και ψήνω για 1 1/2 ώρα. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο, χαμηλώνω την θερμοκρασία στους 180 oC και αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί. Αλοίφω το ρολλό με το 1/2 φλυτζάνι μαρμελάδα σύκου και επαναφέρω στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει. Αφήνω το ρολλό να σταθεί για 15 λεπτά και αφαιρώ τον σπάγγο. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω με την υπόλοιπη μαρμελάδα σύκου.

Τάρτα με μαρμελάδα σύκου και παγωτό

Υλικά: Για την ζύμη: 110 γρ. μαλακό αλεύρι – 30 γρ. κορν φλάουρ – 55 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου – 50 γρ. ζάχαρη άχνη – 15 γρ. πούδρα αμυγδάλου – 1 αυγό – 1 πρέζα αλάτι – 1 βανίλια

Για την γέμιση: 400 γρ. μαρμελάδα σύκου με βανίλια και τζίντζερ Filema – 100 γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα – 50 γρ. μπράντι

Εκτέλεση: Για την ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το βούτυρο, την άχνη, το κορν φλάουρ, την πούδρα αμυγδάλου, την βανίλια και το αλάτι και ανακατεύω καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτω το αυγό και το αλεύρι και ανακατεύω καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη. Τυλίγω την ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο.

Για την γέμιση: Βάζω σε ένα μπολ το μπράντι και βάζω τα αποξηραμένα σύκα για όση ώρα έχω την ζύμη στο ψυγείο μέχρι να μαλακώσουν.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 oC. Βγάζω την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετώ ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά. Ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο. Μεταφέρω την ζύμη σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 22-24 εκ. και τρυπάω διάσπαρτα με το πιρούνι. Βάζω την ταρτιέρα στον φούρνο για 10 λεπτά. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο, απλώνω την μαρμελάδα και σκοπρίζω τα αποξηραμένα σύκα. Επαναφέρω την τάρτα στον φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα. Σερβίρω την τάρτα χλιαρή με μια μπάλα παγωτό σε κάθε μερίδα.

Καλή απόλαυση και πιστέψτε με σίγουρα θα ξετρελαθούν οι καλεσμένοι σας!!!

Filema Fig Marmelade