Ατομική έκθεση της Όλγας Γουλανδρή με τίτλο «Rolling Stones»

Η διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικός Όλγα Γουλανδρή, επέστρεψε στη Μύκονο και εγκαινίασε τη διπλή εικαστική της παρουσία στο νησί, αρχικά στη Γκαλερί «Spyral Art Gallery Mykonos» και στη συνέχεια στο ξενοδοχείο MΥΚΟΝΟS BLU. Το παρών στις δύο εκθέσεις της καλλιτέχνιδας έδωσε πλήθος κόσμου από την κοσμική Μύκονο αλλά και πολλοί φίλοι της τέχνης και ιδιαίτερα θαυμαστές του μοναδικού στυλ που αντιπροσωπεύει η Όλγα Γουλανδρή.

Εκθέτοντας ένα μοντέρνο εικαστικό κύκλο παρουσιάζοντας σφαίρες (ISPHERE) και μινιμαλιστικά πάνελ μέσω της αρχαίας τεχνικής του ψηφιδωτού, η καλλιτέχνης δίνει μια ερμηνεία, εκ νέου, μέσω μιας σύγχρονης πινελιάς.

Η Όλγα Γουλανδρή παραλαμβάνει την παλιά καλλιτεχνική παράδοση του ψηφιδωτού, όχι μόνο ως μια χιλιετή τεχνική, αλλά και ως μια υπαρξιακή προσέγγιση μέσω της ίδιας της τέχνης. Η αργή χειρωνακτική εργασία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πνευματική άσκηση, αρχικά, και στη συνέχεια μια αυστηρά καλλιτεχνική και εννοιολογική προσέγγιση.

Από τα ψηφιδωτά της Δήλου με τα εξαιρετικά έργα της ελληνιστικής αλλά και της ρωμαϊκής περιόδου, ακολουθούμε το ονειρικό ταξίδι της εικαστικού μεταξύ εικονογραφίας και γεωγραφικών περιοχών του πνεύματος, το οποίο παρακάμπτοντας τις συντεταγμένες χώρου – χρόνου προσεγγίζει με αυτοπεποίθηση το θέμα και τα δικά της οράματα. Οι ψηφίδες αιχμαλωτίζουν τόσο τις τροχιές του μυαλού, όσο και της θάλασσας και του ουρανού, του φωτός, των ροών και της ύλης ….. μια δυναμική ματιά η οποία υπαινίσσεται διαθλάσεις, βηματισμούς ανάμεσα σε γωνίες ,κοιλότητες ακόμα και χώρες .

H άφιξη της Όλγας στη Μύκονο δεν είναι τυχαία: το είδος απαιτούσε επανένωση με ένα χώρο αναπόσπαστο από τον αρχαϊκό κόσμο, από τον οποίο προέρχεται , όπως επίσης και η συγκεκριμένη καλλιτεχνική έρευνα. Το κυκλαδικό φως και η θάλασσα που περιβάλουν το νησί καλωσορίζουν σαγηνευτικά και αγκαλιάζουν ιδανικά και οικεία ένα είδος τέχνης και μία διεθνή εικαστικό που όπως και οι προκάτοχοι της, δεν παραιτήθηκαν ποτέ από την επιδεξιότητα και την επίπονη με αργούς ρυθμούς παραγωγή χειροποίητου έργου.

Η Τέχνη, βρίσκεται σε αρμονία με τον άνθρωπο και το θέμα, μέσω της «τεχνογνωσίας» και της υπενθύμισης μιας αξιοσημείωτης ιστορίας, η οποία ουσιαστικά ανήκει σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Who is who:

Η Όλγα Γουλανδρή σπούδασε στο Λονδίνο, Ιστορία της Τέχνης, (Birbeck College), και έκανε σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α , in fine and decorative art and design – Sotheby’s.)

Επίσης σπούδασε Βυζαντινές και σύγχρονες τεχνικές του Μωσαϊκού στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχει στο ενεργητικό της, 7 Ατομικές εκθέσεις, και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις για το ιδιαίτερο στυλ και την προσωπικότητά της στον κόσμο του Μωσαϊκού.

Η Όλγα Γουλανδρή, έχει καταφέρει να αναδείξει την τέχνη του μωσαϊκού σε ένα μέσον για να δημιουργήσεις ένα έργο τέχνης καθώς δεν το αντιμετωπίζει απλά σαν μια λαογραφική τεχνική. Θεωρείται εκπρόσωπος της σύγχρονης τέχνης του Μωσαϊκού στην Ελλάδα και έργα της φιλοξενούνται σε μουσεία , γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

H εικαστικός διδάσκει την τέχνη του μωσαϊκού και έχει δημιουργήσει μια ομάδα μαθητών με τίτλο «Μωσαϊκός Κόσμος», η οποία επιδίδεται σε αρκετές καλλιτεχνικές και φιλανθρωπικές δράσεις.

Πληροφορίες για τις εκθέσεις:

Spyral Art Gallery Mykonos, Δ. Μαυρογέννη 24, Χώρα,
Διάρκεια έκθεσης: 22-31 Ιουλίου
Εγκαίνια: 22 Ιουλίου ώρα 20.00
Ώρες έκθεσης: 10.00-24.00
Πληροφορίες: τηλ.2289 029033, email: spyralartgallery@gmail.com

MΥΚΟΝΟS BLU Hotel, Ψαρού, Μύκονος
Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2016
τηλ.+30 22890 27900, email: reservations.mb@grecotel.com

Φωτογραφικό υλικό