Πηγή έμπνευσης του άρθρου που ακολουθεί αποτέλεσε μια συζήτηση που είχα με υπάλληλο που εργάζεται σε εταιρεία ενδυμάτων αλλά δεν ήξερε τι είναι μόδα και τι είναι η Vogue. Απλά και μόνο ένα εκτελεστικό όργανο που μόνο ακούει όταν του λένε do this or do that…

Η μόδα είναι κάτι με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση. Ακόμα και όσοι λένε πως δεν τους ενδιαφέρει το τι θα φορέσουν, αφιερώνουν χρόνο το πρωί να επιλέξουν τα ρούχα που να τους αντιπροσωπεύουν. 

Η μόδα είναι τρόπος σκέψης και ζωής. Η προέκταση του εαυτού ενός ανθρώπου. Η μόδα μπορεί να μας μιλήσει και να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητα του καθενός. Πάνω από όλα η μόδα έχει να κάνει με το τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να αισθάνεται άνετα. 

Η μόδα είναι αυτό που σε κάνει όπως προείπα να αισθάνεσαι άνετα. Επιτρέπει στους ανθρώπους ένα είδος role-play. Ανάλογα με το προτιμάς μπορείς να δείξεις το αντίστοιχο στυλ.  Εκείνο που είναι σίγουρο στον κόσμο της μόδας, είναι η καθημερινή αλλαγή. Κάτι που κάνει την ζωή μας ενδιαφέρουσα. Είναι βέβαια και ένας καθρέπτης της κοινωνίας. Μπορούμε να μελετήσουμε την ψυχολογία και τα συναισθήματα κάποιων ομάδων ατόμων αναλόγως του πως έχουν ντυθεί. 

 Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ιδέες μόδας από την τηλεόραση, την μουσική και τα περιοδικά. Μεγάλη επίδραση έχει και ο κινηματογράφος. Άξιο να σημειωθεί πως όταν προβλήθηκε η ταινία Men in black, η Ray Ban πούλησε απίστευτο αριθμό γαλιών ηλίου. Συνήθως μια τάση της μόδας είναι διαδεδομένη ευρέως.

Ποιος όμως επιβάλλει την μόδα; Άνθρωποι των τεχνών, κυρίως ηθοποιοί και τραγουδιστές, πάντα μας επηρεάζουν στο τι θα φορέσουμε. Το ίδιο όμως κάνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί και βασιλικά πρόσωπα. Ποια δεν έχει επισκεφτεί έναν οίκο μόδας και να θέλει ίδιο νυφικό με την Meghan Markle; Οι εφημερίδες και τα περιοδικά καθημερινά αναφέρουν στο τι φόρεσε κάποιος αστέρας του Hollywood. Αν ανατρέξουμε πίσω την δεκαετία του ’90, θυμηθείτε τι έπαθαν διάσημοι σχεδιαστές με τον θάνατο της Πριγκίπισσας Diana που ήταν fashion icon διεθνούς βεληνεκούς.

Το ποιος όμως προσδιορίζει τι θα είναι στην μόδα, δεν νομίζω να υπάρχει αντίρρηση πως είναι τα fashion weeks που διοργανώνονται σε Παρίσι, Νέα Υόρκη και Μιλάνο. Εκεί κάθε χρόνο βλέπουμε το τι θα είναι στην μόδα την επόμενη χρονιά. Βλέπουμε την δουλειά μεγάλων σχεδιαστών που ορίζουν την μόδα!

Θα κλείσω με την φράση της Coco Chanel που με αντιπροσωπεύει στο έπακρο: «Μόδα δεν είναι απλά και μόνο τα φορέματα που βλέπουμε σε κάθε κολεξιόν. Η μόδα υπάρχει στον αέρα, στον δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες του καθενός, ο τρόπος που ζει και συμπεριφέρεται. Αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή είναι μόδα».