Και έρχεται ξάφνου ένα Σάββατο που…ξαναγίνομαι παιδί! Θα μου πεις κάποιες δεκαετίες δεν κρύβονται από πάνω μου, όμως όταν ξεκινάς πρωινό περίπατο με πιτσιρίκια και πηγαίνεις στο Παιδικό Μουσείο του Δήμου Αθηναίων στην Πλάκα, τότε ναι. Ξαναγίνομαι παιδί!

Σε ένα νεοκλασικό συγκρότημα στην Πλάκα, ο Δήμος Αθηναίων στεγάζει ένα χώρο που όταν πλησιάζεις ακούς γέλια και φωνές παιδιών- όλων των ηλικιών! Γονείς- παιδιά, γίνονται ένα! Βάλαμε την ετικέτα μας με το όνομα μας και ανεβήκαμε στον όροφο! Αφού ανακάλυψα τον εαυτό μου, μέτρησα ύψος, μέγεθος παπουτσιού -βάρος δεν το συζητάμε καν-,περιπλανήθηκα στους χώρους του. Άξιον αναφοράς το δωμάτιο Κοινωνικής και Πολιτισμικής Διαφορετικότητας. Οι μικροί μαθαίνουν τους Έτσι και τους Αλλιώς! Μαθαίνουν την διαφορετικότητα των ανθρώπων, τόσο ως προς την εμφάνιση, όσο και ως προς την ομιλία, μέσα απο διαδραστικούς πίνακες και ηχητικές συσκευές! Ανεβαίνοντας στην σοφίτα, επισκέπτεσαι πραγματικά μια σοφίτα του τότε! Βαλίτσες, ποδήλατα, ενθύμια, το πλυντήριο της εποχής! Και βέβαια τα social media της εποχής, γραφομηχανή και τηλέφωνο! Σαν να ζούσες στο… Downtown Abbey. Μόνο η Μάγκυ Σμιθ έλειπε να δέσει το καρέ με το τριζάτο ξύλινο πάτωμα!!! Στο δίπλα κτίριο έρχεσαι σε επαφή με τον φούρνο, τον μπακάλη και το κρεοπωλείο της εποχής! Όποιος έχει περισσότερο χρόνο στην διάθεση του, τότε μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στα μαθήματα παραγωγής πραγματικών μπισκότων! Ένα πραγματικό μπράβο στην ομάδα που συντονίζει το όλο εγχείρημα και δίνουν χαρά στα παιδιά!!!

Ε, μιας και είμαστε στην περιοχή είναι αδύνατον να μην σταθείς για έναν καφέ στην Μελίνα. Αγαπημένος χώρος από τις πρώτες φορές που ξεκίνησα τις βόλτες στην Πλάκα! Όπου κοιτάξεις η Μελίνα σε καρφώνει με το βλέμμα της και λες  και ακούς την φωνή της να σου λέει… “Τα μάρμαρα είναι δικά μας”… Ναι, δεν ήταν η Μελίνα και τρόμαξα…ο διπλανός μου ήταν, όνομα και μη χωριό!!! Δεν μπορείς όμως πίνωντας τον καφέ σου να μην συμφωνήσεις μαζί της και με τον αγώνα που έκανε να γυρίσουν τα μάρμαρα στην πατρίδα τους! Μελίνα λοιπόν, ένα καφέ μια ιστορία!!!

Όποιος θέλει να νοιώσει παιδί και να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ας πάρει παιδιά ανήψια ή βαφτιστήρια και ας τρέξει στο Παιδικό Μουσείο, ας πιεί ένα καφέ στο Μελίνα για να δέσει το παζλ της ημέρας του!