Μπορεί να μην καταφέραμε να απολαύσουμε τους Beatles ποτέ στην Ελλάδα για μία από τις απίθανες συναυλίες τους, λόγω των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων της χώρας μας αλλά στο διάστημα αυτό μας επισκέφθηκαν το 1967 για λίγες ημέρες διακοπών.

Στην μοναδική φωτογραφία ντοκουμέντο που αποκαλύπτουμε σήμερα, παρακολουθούμε τους δύο από τους τέσσερις του εκπληκτικού συγκροτήματος να απολαμβάνουν τον καφέ τους στο Ξενία Ιτέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν έρθει στην χώρα μας για να αγοράσουν κάποιο νησί για να μπορούν να ξεφεύγουν από τα εκατομμύρια των θαυμαστών τους και από τους «πιστούς» παπαράτσι ώστε να περνούν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς μακρυά απ’ όλους και όλα.

Ακόμη και ελικόπτερο είχαν νοικιάσει ώστε να μπορέσουν να δουν όλες τις ομορφιές του Κορινθιακού.

Με την χούντα να τους αρνείται την αγοραπωλησία καθώς τότε θεωρείτο παραμεθόριος περιοχή, υπήρξε απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Κορινθιακός κόλπος κρύβει πολλούς παραδείσους όπως το σύμπλεγμα των Τροιζονίων νήσων όπου επιθυμούσε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης να αγοράσει, πριν τον καταλήξει στον Σκορπιό.

Το νησί λοιπόν δεν αγοράστηκε ποτέ αλλά οι Beatles απήλαυσαν τις μέρες των διακοπών τους στην χώρα μας… προτού τραβήξει ο καθένας τους τον δικό του ξεχωριστό αλλά και τραγικό δρόμο.

Τον Ιούλιο του 1967, κατέφθιασαν στην Ιτέα τέσσερις «μαλλιάδες» με μακρυά πουκάμισα, χλαμύδες και 4 με 5 χαϊμαλιά να κρέμονται στο λαιμό. Ήταν η χρυσή εποχή του

«ντου γιου λάικ μαμαζελ δι γκρις» και στο λιμάνι των Δελφών συνέρρεαν χιλιάδες τουρίστες καθημερινά.

Μπαίνοντας στο (κρατικό τότε) ξενοδοχείο Ξενία και βλέποντάς τους ο υπάλληλος αρνήθηκε αρχικά να τους δώσει δωμάτιο λόγω της εικόνας που είχαν. Πίστεψε πως ήταν άφραγκοι τουρίστες και τους έδιωξε…

Μία συνάδελφος κοίταξε το «πασπορτ» και της κόπηκε η ανάσα!

Σε λίγη ώρα κι ενώ οι πασίγνωστοι τραγουδιστές απολάμβαναν το πρώτο μπάνιο τους στην περίφημη παραλία του Ξενία Ιτέας του νομού Φωκίδος έκαναν “ντου” τα πρώτα ροκάκια της περιοχής και πήραν αυτόγραφα σε πακέτα από τσιγάρα, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και σε μερικούς έδωσαν … προσωπικά τους αντικείμενα!!! Σε ένα θαυμαστή τους είχαν δώσει ένα από τα διάσημα χαϊμαλιά τους για ενθύμιο. Ίσως ο πιο τυχερός θαυμαστής του ξακουστού συγκροτήματος.

Παρότι από το ’67 έχουν περάσει τόσα χρόνια οι άνθρωποι αυτοί που κατάφεραν να έρθουν τόσο κοντά στα είδωλα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής νοιώθουν ακόμη ξεχωριστοί και τυχεροί καθώς ο κόσμος έδινε ότι είχε και δεν είχε, παρακαλούσε και έκανε σαν τρελός για μια χειραψία, μια φωτογραφία και ένα αυτόγραφο.

Όλο το διάστημα της παραμονής τους γύρισαν όλη την περιοχή και φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφθούν και την από τότε ξακουστή Αράχωβα. Σε γλέντι της κωμοπόλης, οι Beatles έβγαλαν τις κιθάρες τους και διασκέδασαν προσπαθώντας να παίξουν ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά χόρεψαν κιόλας – ή έστω προσπάθησαν – ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με κλαρίνα. Τους έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση οι δύο Αραχωβίτες παραδοσιακοί μουσικοί…

Τέσσερις μέρες που έμειναν στην περιοχή ήταν αρκετές για να μπορούν μετά να προσφέρουν φωτογραφίες των Beatles στην κωμόπολη.

Το άρθρο γράφτηκε με την πολύτιμη συμβολή του Ευάγγελου Κυριακόπουλου.