Το ταξίδι που πραγματοποίησα στην  Κυανή Ακτή, δεν ήταν απλώς ένα ταξίδι αναψυχής. Αποτέλεσε και ταξίδι εξερεύνησης μικρών χωριών που είναι πραγματικά στολίδια και ιστορικά ορόσημα.

Πολύ κοντά στη Νίκαια και στο δρόμο προς το φημισμένο Μονακό, βρίσκεται το Eze. Ένα μικρό χωριό, πραγματικό στολίδι! Είναι χτισμένο πάνω σε έναν βραχώδη λόφο και διαθέτει πανοραμική θέα στη Μεσόγειο. Στενά δρομάκια, πέτρινα σπίτια, πανέμορφα εστιατόρια, γραφικά cafe και αμέτρητα σοκάκια δίνουν στο χωριό έναν αέρα αυθεντικότητας. Πάνω από το Eze στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται ο εξωτικός κήπος Jardin d’Eze. Ένας κήπος γεμάτος από εξωτικά φυτά, που συνδυάζονται αρμονικά με αγάλματα και σιντριβάνια. Ο επισκέπτης αξίζει επίσης να γνωρίσει  το παραδοσιακό αρωματοποιείο Fragonard και να ταξιδέψει στα μεθυστικά του αρώματα καθώς και να περπατήσετε στο φυσιολατρικό μονοπάτι του Friedrich Wilhelm Nietzsche (L’ Astorama).

IMG_8672 IMG_8599 IMG_8597 IMG_8045 IMG_8042 IMG_8029 IMG_8036 IMG_8040 IMG_8047 IMG_8032

Αφήνοντας πίσω μας το Eze οδεύσαμε δυτικά προς το Gourdon, που σου προσφέρει απίστευτη πανοραμική θέα. Στο παρελθόν, αυτή η βραχώδης περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως χώρος καταφυγίου και άμυνας. Το χωριό  Gourdon, όπως το αντικρύζουμε σήμερα, μας δίνει ένα καλό παράδειγμα ενός φεουδαρχικού χωριού. Είναι χτισμένο σε μια κορυφή με εντυπωσιακές πλαγιές, που καταλήγουν στον ποταμό Loup. Υπάρχει μόνο μία είσοδος, από την οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο. Στα πιο παλιά χρόνια στην θέση της εισόδου βρισκόταν μια με απλή ρωμαϊκή πύλη, που κατεδαφίστηκε στις αρχές του αιώνα. Παχιά, υψηλά τείχη κλείνουν τη βόρεια πλευρά, η οποία είναι το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να προσεγγίσει κανείς το χωριό. Το κάστρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Gourdon. Είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από το 1950, και  το 1971 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Οι υπέροχοι κήποι του έχουν σχεδιαστεί από τον André Le Nôtre. Η αρχιτεκτονική του χρονολογείται από τον ένατο αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως σκηνές από την ταινία  Les Misérables έχουν γυριστεί στο χωριό.

g10 g9 g11 g12 g4 g5 g6 g8 g1 g2 g3 g13

Λίγο πιο νοτιοανατολικά βρήκαμε το χωριό Tourrettes-sur-Loup. Πήρε την ονομασία Tourrettes-sur-Loup στις αρχές του εικοστού αιώνα, αν και πριν από αυτό ήταν γνωστό ως Tourrettes-les-Vence, που ονοματίστηκε κατά το δέκατο έκτο αιώνα και κράτησε αυτήν την ονομασία μέχρι την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Τα κτίρια που θα δει κάποιος ανήκουν στην μεσαιωνική και ρωμαϊκή περίοδο. Αποτελεί κυρίως ένα τουριστικό χωριό με πλούσιο ιστορικό παρελθόν μόλις σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τις ακτές της Μεσογείου. ΤοTourrettes-sur-Loup είναι ένα μεσαιωνικό χωριό, σκαρφαλωμένο σε μια βραχώδη προεξοχή, που βρίσκεται στη νότια πλαγιά του Puy de Tourrettes. Η κλίση του εδάφους οδηγεί κατευθείαν στην κοιλάδα Loup και στα φαράγγια της γύρω περιοχής.  Το Tourrettes-sur-Loup αποτελεί πατρίδα πολλών σημαντικών ιστορικών μνημείων όπως για παράδειγμα: • Η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου: Χτισμένη τον δέκατο πέμπτο αιώνα.  • Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.  και τέλος το  • La Bastide aux violettes: ένα μουσείο αφιερωμένο στην βιολέτα που άνοιξε στις 6 Μαρτίου 2010. Οι κάτοικοι του είναι γνωστοί ως Tourrettans.

t1 t7 t6 t3 t2 t4 t5

Σε απόσταση αναπνοής από το Tourrettes-sur-Loup βρίσκεται το χωριό Saint-Paul-de-Vence . Μία από τις παλαιότερες μεσαιωνικές πόλεις στη γαλλική Ριβιέρα,  που είναι γνωστή για τα μοντέρνα και σύγχρονα μουσεία τέχνης και γκαλερί, όπως το Fondation Maeght που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Το Saint-Paul de Vence αποτελούσε για πολύ καιρό καταφύγιο για τους διάσημους. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, σύχναζαν Γάλλοι ηθοποιοί όπως οι Yves Montand, Σιμόν Σινιορέ και Lino Ventura, καθώς και ο ποιητής Ζακ Πρεβέρ. Το Saint-Paul είναι επίσης γνωστό για τους καλλιτέχνες που έχουν ζήσει εκεί, όπως ο Ζακ Raverat, Gwen Raverat και ο Marc Chagall και πιο πρόσφατα το ζευγάρι Bernard-Henri Lévy και Ariel Dombasle.

s1 s2 s3 s4 s5 s6 s7 s8 s9 s10