Και το ταξίδι μας συνεχίζεται με την επίσκεψη μας στο Financial District, την Wall Street με το Χρηματιστήριο και το Ομοσπονδιακό Μέγαρο, και το One World Trade Center.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange, NYSE) είναι χρηματιστήριο που βρίσκεται στην Wall Street στο Lower Manhattan. Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν περίπου 153 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2008.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λειτουργεί ως NYSE Euronext, η οποία ιδρύθηκε το 2007 μετά την συγχώνευση του NYSE με το πλήρως ηλεκτρονικό χρηματιστήριο Euronext. Η αίθουσα συναλλαγών της NYSE βρίσκεται στην Γουώλ Στρητ.

Η προέλευση του NYSE μπορεί να αναχθεί στις 17 Μαΐου 1792, όταν υπεγράφη η συμφωνία “Buttonwood” από 24 χρηματιστές έξω από τον αριθμό 68 της Γουώλ Στρητ στη Νέα Υόρκη κάτω από ένα πλατάνι. Στις 8 Μαρτίου 1817, η οργάνωση συνέταξε κανονισμό και μετονομάστηκε σε «New York Stock Exchange». Η πρώτη κεντρική τοποθεσία του Χρηματιστηρίου ήταν ένα δωμάτιο, νοικιασμένο το 1792 για $ 200 το μήνα. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης το 1835, το Χρηματιστήριο μετακινήθηκε προς άλλη προσωρινή έδρα. Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 18 της Broad Street, κόστισε $ 4 εκατ. και άνοιξε στις 22 Απριλίου 1903

Το Ομοσπονδιακό Μέγαρο (Federal Hall), που χτίστηκε το 1700 ως το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, αργότερα υπηρέτησε ως το κτίριο της πρώτης πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Το κτήριο ήταν η περιοχή της ορκωμοσίας του George Washington ως ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν, επίσης ο χώρος όπου έγινε το Πρώτο Συνέδριο για τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1812.

Το Federal Hall National Memorial στη Wall Street χτίστηκε το 1842 ως το τελωνείο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην περιοχή του παλαιού Federal Hall, και αργότερα λειτούργησε ως κτίριο Οικονομικών υπηρεσιών. Σήμερα λειτουργεί από την Εθνική Υπηρεσία Πάρκων ως μουσείο στη μνήμη των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν εκεί.

Περπατώντας την Fulton Street φτάσαμε στο World trade Center. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 (πρώην πύργος της Ελευθερίας) είναι ο κύριος ουρανοξύστης του συμπλέγματος κτιρίων του καινούριου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Αποτελεί τον υψηλότερο και ακριβότερο στην κατασκευή ουρανοξύστη στο δυτικό ημισφαίριο, καθώς η κεραία του αγγίζει 541 μέτρα (ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, ο Γουίλις Τάουερ στο Σικάγο φτάνει τα 530 μέτρα) και η κατασκευή του κόστισε συνολικά 3,9 δισ. δολλάρια. Η κατασκευή μοιράζεται το όνομά της με τον βόρειο Δίδυμο Πύργο, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Ντέιβιντ Τσάιλντς, του οποίου η εταιρία στην οποία εργάζεται, η Skidmore, Owings & Merill σχεδίασε το Μπουρτζ Καλίφα στα Η.Α.Ε και τον Γιούλις Τάουερ. Η κατασκευή των θεμελίων και τον υπογείων ορόφων ξεκίνησε στις 27 Απριλίου 2006. Από τις 30 Απριλίου 2012 αποτελεί το πιο ψηλό κτίριο στην Νέα Υόρκη, όταν και ξεπέρασε σε ύψος το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Στις 10 Μαΐου 2013, τοποθετήθηκε το τελευταίο κομμάτι του κτιρίου, η άκρη της κεραίας του, φτάνοντας το κτίριο στα 541 μέτρα. Το ύψους του κτιρίου είναι συμβολικό, διότι σε πόδια, την μονάδα μέτρησης του μήκους στις Η.Π.Α., μετατρέπεται σε 1.776 πόδια, έτος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. . Στις 3 Νοεμβρίου 2014 το κτίριο άνοιξε για το κοινό και στέγασε την πρώτη εταιρεία, Condé Nast, η οποία κατέλαβε 24 ορόφους. Εμείς φτάσαμε στον 102 όροφο και απολαύσαμε την θέα από το One World Observatory!

Συνέχεια έχει ένα δείπνο στο Baltazhar στην περιοχή της Little Italy, μέχρι να μας βρει το επόμενο πρωί για το Άγαλμα της Ελευθερίας.  Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο στον κόσμο, το σύμβολο της ελευθερίας και του αμερικάνικου ονείρου, που επί 100 και πλέον χρόνια υποδεχόταν τα εκατομμύρια των μεταναστών που έφταναν στο Έλις Άιλαντ.

Εμπνευστής του ήταν ο γάλλος ιστορικός Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, που πρότεινε την κατασκευή του μετά τον αμερικανικό εμφύλιο, προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Οι Γάλλοι έπρεπε να φροντίσουν για το άγαλμα και οι Αμερικανοί για τη βάση του. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης σε κατασκευές μνημείων, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι με τη χρηματοδότηση ενός γαλλοαμερικανικού ιδρύματος, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο Γκιστάβ Άιφελ.

Δέκα χρόνια αργότερα, το άγαλμα ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια για να σταλεί ατμοπλοϊκώς στη Νέα Υόρκη, όπου τοποθετήθηκε -κατόπιν απόφασης του αμερικάνικου κογκρέσου- στην είσοδο του λιμανιού, στη νησίδα Μπελντόε, που σήμερα ονομάζεται Λίμπερτι Άιλαντ. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 28 Οκτωβρίουτου 1886.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του χωρίς τη βάση είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.

Από το 1972 η βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας φιλοξενεί το Μουσείο Μετανάστευσης, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Η επιγραφή στην είσοδο γράφει:

” Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας,
τις άμορφες μάζες σας που λαχταράνε να αναπνέουν ελεύθερα,
τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας.
Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους.
Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη.”

Με γρήγορους ρυθμούς έπρεπε να φτάσουμε στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών όπου ξεκίνησε το tour μας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών  ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 από 51 χώρες οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια. Σήμερα, σχεδόν κάθε έθνος του κόσμου ανήκει στον ΟΗΕ αφού  192 χώρες είναι  μέλη του.

Η έδρα του Οργανισμού  στεγάζεται στην Νέα Υόρκη, σε ένα μεγαλοπρεπέστατο κτίριο πολλών ορόφων , το οποίο χρηματοδότησε  για να χτισθεί ο  πολυεκατομμυριούχος  Ροκφέλερ Τζούνιορ .  Η περιοχή που βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποτελεί τόπο της  Αμερικής αλλά είναι  ένας διεθνής χώρος που ανήκει σε όλα τα κράτη μέλη, και διαθέτει τα δικά της γραμματόσημα και το δικό της ταχυδρομείο.

Τον προαύλιο χώρο, στολίζει ένα γλυπτό, που απεικονίζει ένα όπλο με στραβή κάνη, θέλοντας να δείξει συμβολικά πως ο Ο.Η.Ε. έχει στόχο την ανατροπή των πολέμων και την ειρήνη στην γη. Επίσης σε ένα τοίχο που βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί προς το κτίριο των γενικών συνελεύσεων, υπάρχει μια πλάκα με ένα εδάφιο από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα, στο οποίο λέει: «θα σφυρηλατήσουν τα σπαθιά τους σε υνιά και τα δόρατά τους σε δρεπάνια», αναφερόμενο πάλι, στην προσπάθεια του οργανισμού για την επίτευξη της ειρήνης. Ο επισκέπτης κάνοντας ξενάγηση στο κτίριο των Ην. Εθνών μπορεί να δει την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης αλλά και σημαντικά έργα τέχνης.

Πριν επισκεφτούμε όμως το Rockefeller Center και την κορυφή του, έπρεπε να κάνω μια στάση από το κατάστημα της Sarah Jessica Parker στην 6 West 52nd str. εκεί όπου κάθε γυναίκα απλά θα απέτειε φόρο τιμής στα ψιλοτάκουνα. Μην ρωτήσετε τι αγόρασα εγώ. Έκπληξη μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές.

Και τώρα το Rockefeller Center! Το 30 Rockefeller Center είναι ένας Art Deco ουρανοξύστης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Rockefeller Center στο Midtown Manhattan της Νέας Υόρκης.

Γνωστό ως RCA Building μέχρι το 1988, είναι διάσημο για τη στέγαση των κεντρικών γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. Σε ύψος 259 μέτρα, το 70 ορόφων κτίριο είναι το 11ο ψηλότερο κτίριο στην πόλη της Νέας Υόρκης και την 34ο ψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται στον αριθμό 30 του Rockefeller Plaza, και από εκεί έχει πάρει το ψευδώνυμό “30 Rock”.

Το κτίριο αποπερατώθηκε το 1933 ως τμήμα του Rockefeller Center. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Art Deco, Raymond Hood ηγούνταν μιας ομάδας αρχιτεκτόνων. Πήρε το όνομα RCA Building όταν ο κύριος ένοικος του, ήταν το Radio Corporation of America, που σχηματίστηκε το 1919 από την General Electric. Ήταν το πρώτο κτίριο που κτίστηκε με τους ανελκυστήρες να ομαδοποιούνται στον κεντρικό πυρήνα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο φωτογράφος Charles Clyde Ebbets τράβηξε την περίφημη φωτογραφία Lunchtime atop a Skyscraper. Η National Broadcasting Company, που επίσης ανήκει στην General Electric, μισθώνει χώρο στο κτίριο.

Κάτω από το κτίριο υπάρχει μια αγορά, που συνδέεται με το λόμπι μέσω μιας κυλιόμενης σκάλας. Το πλούσιο ανοικτό λόμπι με μαύρα και μπεζ διακοσμητικά στοιχεία ενισχύεται από έναν συναρπαστικό φωτισμό. Γρανίτης καλύπτει τη βάση κτιρίου σε ύψος 1,2 μέτρα, και ο άξονας έχει μια εκλεπτυσμένη πρόσοψη από ασβεστόλιθο της Indiana με πάνελ αλουμινίου. Το παρατηρητήριο θέας στην κορυφή του ουρανοξύστη, το επονομαζόμενο “Top of the Rock”, άνοιξε πάλι στο κοινό την 1 Νοεμβρίου του 2005, μετά την 75.000.000 δολαρίων ανακαίνιση. Είχε κλείσει από το 1986 για να φιλοξενήσει την ανακαίνιση του Rainbow Room. Το παρατηρητήριο, το οποίο είναι κατασκευασμένο για να μοιάζει με το κατάστρωμα ενός υπερωκεάνιου, προσφέρει στους περιηγητές μια πανοραμική θέα της πόλης, και ανταγωνίζεται το παρατηρητήριο του 86ου ορόφου του Empire State Building. Θεωρείται συχνά η καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης, μόνο και μόνο επειδή προσφέρει τη θέα του Empire State Building.