Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Eπιταφίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση φωτιάς και μαχαιριού, γι’ αυτό το αρνί δεν σφάζεται ποτέ την Μεγάλη Παρασκευή και γενικά δεν επιτρέπεται να κάνουν δουλειές αυτή την ημέρα.

Από την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ θυμάμαι που συγκεντρώνονταν οι κοπέλες να στολίσουν τον επιτάφιο της ενορίας του Αγίου Νικολάου. Παρέες βγαίναμε και γυρίζαμε τις ενορίες που στόλιζαν τους επιταφίους τους. Σαν ενορίτες του Αγίου Νικολάου, προσπαθούσαμε να δούμε αν ο δικός μας είναι καλύτερος από των υπόλοιπων ενοριών. Βέβαια πάντα ο δικός μας είναι καλύτερος, διότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει.

Δεν βλέπω την ώρα κάθε χρόνο όπως και φέτος, να ξεμυτίσει ο Επιτάφιος, όπως έλεγε και η σχωρεμένη η γιαγιά μου. Νωρίς πριν την εξόδιο ακολουθία πηγαίνω από την εκκλησία, να γίνω κοινωνός του Θείου δράματος και να μυρίσω μύρο και λιβάνι! Ο παπά- Νικόλας στέκει και ψέλνει αγέρωχος! Και όλοι οι ενορίτες γινόμαστε ένα στην περιφορά! Στα σοκάκια της πόλης οι πιστοί έχουν κεριά αναμμένα και θυμιατά. Να μυρίζει ο δρόμος όλος λιβάνι και να σε ρένει ο παπάς με μύρο. Δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο ένα βράδυ σαν και αυτό για να γαληνέψεις.

Συγκέντρωση όλων των επιταφίων στην πάνω πλατεία, για τους μη γνώστες η πλατεία Κεχαγιά, με την μπάντα του δήμου να παιανίζει. Έθιμο της περιοχής μας, ποιός επιτάφιος από τους τρεις, του Άγίου Νικολάου, της Μητροπόλεως και του Αγίου Αθανασίου, θα αντέξει περισσότερη ώρα όρθιος. Φέτος βέβαια τα παιδιά μας δεν είχαν φάει αρκετά με αποτέλεσμα μετά τον επιτάφιο της Μητροπόλεως να αποχωρήσουμε δεύτεροι. Δεν πειράζει όμως γιατί για εμάς του Αγίου Νικολάου θα είναι ο πιο όμορφος πάντα!

Και μπορεί βέβαια με την αποχώρηση και την ανάβαση από τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου, όλοι να ψέλνουν : “ Όποιος πάει από του Άη Νικόλα, θα τον φάει η πιστόλα, και όποιος πάει από τα σκαλάκια θα τον φαν’ τα πιστολάκια”, εγώ έχω να πω ένα : ” Όποιος πάει από του Άη Νικόλα, θα τον μαγέψει η φωνή του πάτερ Νικόλα”

Αν δεν έχετε επισκεφτεί την Άμφισσα για Πάσχα, του χρόνου πρέπει να το κάνετε!