Πανελλήνιον, Γυαλί Καφενέ, Μεγάλο Καφενείο… Για εμάς τους ντόπιους γνωστό και με τις τρεις ονομασίες. Για τους επισκέπτες το Μεγάλο Καφενείο.

Στην πλατεία Κεχαγιά, ή αλλιώς στην Πάνω Πλατεία της Άμφισσας, θα δει κανείς το ιστορικότερο καφενείο της πόλης με τις επτά τζαμόπορτες. Πιο γνωστό για την εναρκτήρια σκηνή στην ταινία Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, λιγότερο γνωστό για το πέρασμα της Ρόμι Σνάιντερ. Από το 1936 αυτή η ψηλοτάβανη αίθουσα που την λούζει το Ρουμελιώτικο φως, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 φιλοξενήθηκαν στην περιβόητη σκηνή του στον τοίχο εκατοντάδες θίασοι. Αυλωνίτης, Φωτόπουλος και Μακρής είναι κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα που πάτησαν αυτά τα καρφωτά σανίδια. Τα χρόνια πέρασαν και ο ιδιοκτήτης έφυγε. Άφησε πίσω του όμως δυο άξιους συνεχιστές του για το Μεγάλο Καφενείο. Νίκος Λαζογιώργος και Παναγιώτης Ταλάντης. Ύστερα από το επιτυχημένο εγχείρημα τους με το Μπρίκι, άνοιξαν τις τζαμένιες πόρτες του Γυαλί Καφενέ και ο χώρος λούστηκε στο φως και στα γέλια.

Ελάχιστες οι παρεμβάσεις στον χώρο, με κεντρικό σημείο την σκηνή που ξαναζωντάψε και έδωσε άλλη πνοή στον χώρο. Οι τοίχοι διατήρησαν τις παστελ αποχρώσεις τους και η ψηλοτάβανη αίθουσα αναδείχτηκε ακόμα περισσότερο. Καρέκλες, τραπέζια και καναπέδες με τα μαρμάρινα τραπεζάκια τους σαν σε σαλόνι του ’50. Ένα πιάνο στην γωνιά της σκηνής και μια επιγραφή “Κινηματοθέατρον Σήμερον”. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσουν πάλι οι τελάληδες να φωνάζουν στα σοκάκια των Σαλώνων : “Ακούσατε, ακούσατε απόψε στο Μεγάλο Καφενείο“.

Μια επίσκεψη θα σας πείσει και μην διστάσετε να φωτογραφηθείτε στην σκηνή. Είναι το must do. Αφήστε το μυαλό σας να πλάσει ιστορίες απολαμβάνοντας έναν ελληνικό καφέ στους μπλε καναπέδες!

Μεγάλο Καφενείο 1929 – Πλατεία Κεχαγια
Άμφισσα 33100