Η Νίκαια είναι η πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη Γαλλία και η πρωτεύουσα του διοικητικού διαμερίσματος Alpes Maritimes. Η αστική περιοχή της Νίκαιας επεκτείνεται πέρα από τα διοικητικά όρια της πόλης, με πληθυσμό περίπου 1.000.000 σε μια έκταση 721 km2 (278 τετραγωνικά μίλια). βρίσκεται στην περιοχή Côte d’Azur στην νοτιοανατολική ακτή της Γαλλίας , στη Μεσόγειο Θάλασσα, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική πόλη στις ακτές της Μεσογείου και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή της Προβηγκίας-Άλπεις-Κυανή ακτή, μετά τη Μασσαλία. Η Νίκαια ιδρύθηκε περί το 350 π.Χ. από Φωκαείς εποίκους της Μασσαλίας. Το όνομά της πιθανώς το οφείλει στη νίκη επί κάποιας γειτονικής αποικίας.

1 2

3 4

57  8

Μετά τη Συνθήκη του Τορίνο που υπεγράφη το 1860 μεταξύ της Σαρδηνίας βασιλιάς, ο Ναπολέων ΙΙΙ,  παραχώρησε την περιοχή της Νίκαιας στη Γαλλία ως εδαφική ανταμοιβή για την γαλλική υποστήριξη στο δεύτερο ιταλικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας εναντίον της Αυστρίας. Η εκχώρηση κυρώθηκε με το περιφερειακό δημοψήφισμα: πάνω από 25.000 εκλογέων από ένα σύνολο 30.700 ήταν υπέρ της προσάρτησης στη Γαλλία. Το Savoy μεταφέρθηκε επίσης στο γαλλικό στέμμα με παρόμοια μέσα. Ο Giuseppe Garibaldi, που γεννήθηκε στη Νίκαια, ήταν αντίθετος στην εκχώρηση στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία ήταν στημένη από τους Γάλλους.. Περί το 1942-1943 η πόλη καταλήφθηκε και διοικήθηκε από την Ιταλία.

Ο 20ος αιώνας είδε την άφιξη των σύγχρονων μέσων μεταφοράς. Το 1900, το Τραμ de Nice, που αποτελούταν από ηλεκτροφόρα ιππήλατα τραμ εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή από το διαμέρισμα  Μεντόν έως το Cagnes-sur-Mer. Μέχρι το 1930 περισσότερες συνδέσεις λεωφορείων προστέθηκαν στην περιοχή. Στη δεκαετία του 1930 η Νίκαια φιλοξένησε τον διεθνές αγώνα αυτοκινήτου στη Formula Libre (προκάτοχος της Φόρμουλα Ένα), το γνωστό Circuit Nice. Ο αγώνα λάμβανε μέρος  κατά μήκος της προκυμαίας ακριβώς νότια του Jardin Albert I, στη συνέχεια κατευθυνόταν προς τα δυτικά κατά μήκος της Promenade des Anglais ακολουθούσε από μια στροφή στο Hotel Negresco να έρθει πίσω προς τα ανατολικά και γύρω από το Jardin Albert Ι και πάλι ανατολικά κατά μήκος της παραλίας προς το Quai des Etats-Unis.

                                9 9A 10                                11 12 12A           13 14 15 16                                                                                                          17

Κατά το ξέσπασμα του πολέμου το 1939, η Νίκαια αποτέλεσε πόλη-καταφύγιο για πολλούς πρόσφυγες, κυρίως Εβραίους που εγκατέλειπαν την Ναζιστική Γερμανία. Από την Νίκαια πολλοί ήταν και εκείνοι που αναζήτησαν καταφύγιο στις Γαλλικές αποικίες, όπως το Μαρόκο. Ύστερα από τον Ιούλιο του 1940 και την εγκαθίδρυση του καθεστώτος του  Vichy, αντισημιτικές επιθέσεις επιτάχυναν την έξοδο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 1941 και συνεχίζοντας με το 1942. Στις 26 Αυγούστου 1942, 655 Εβραίοι συνελήφθησαν από την κυβέρνηση Laval και μεταφέρθηκαν στους στρατώνες της Auvare. Από αυτούς, 560 απελάθηκαν στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντρανσύ στις 31 Αυγούστου 1942. Λόγω της δραστηριότητας του εβραϊκού τραπεζίτη Angelo Donati και του Καπουτσίνου Friar Per Marie-Benoît οι τοπικές αρχές παρεμπόδισαν την εφαρμογή των αντι-εβραϊκών νόμων του Vichy. Οι πρώτοι άποικοι του νέου καθεστώτος ήταν μια ομάδα μαθητών του Lycée de Nice, τώρα γνωστό ως Lycée Masséna, οι οποίοι το Σεπτέμβριο του 1940 συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν το 1944 κοντά στο Καστελάν. Οι πρώτες δημόσιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στις 14 Ιουλίου 1942, όταν εκατοντάδες διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους κατά μήκος της Avenue de la Victoire και στην πλατεία Masséna. Τον Νοέμβρη του 1942 τα γερμανικά στρατεύματα μεταφέρθηκε σε περισσότερες από ακατοίκητες Γαλλία, αλλά ιταλικά στρατεύματα μετακινούνται σε μια μικρότερη ζώνη συμπεριλαμβανομένης της Νίκαιας. Μια ορισμένη αμφισημία παρέμειναν μεταξύ του πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους ήταν πρόσφατοι μετανάστες από ιταλική καταγωγή. Ωστόσο, η αντίσταση επιταχύνθηκε μετά την ιταλική παράδοση το 1943, όταν ο γερμανικός στρατός κατέλαβε την πρώην ιταλική ζώνη. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η Νίκαια απολάμβανε μια οικονομική άνθηση κυρίως λόγω του τουρισμού και των κατασκευών. Δύο άνδρες κυριαρχούν αυτή την περίοδο: ο Jean Médecin, δήμαρχος για 33 χρόνια 1928 – 1943 και 1947 – 1965, και ο γιος του Ζακ, δήμαρχος για 24 χρόνια από το 1966 έως το 1990. Υπό την ηγεσία τους, υπήρξε εκτεταμένη αστική ανανέωση, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων κατασκευών. Αυτές περιλάμβαναν τις συνεδριακό κέντρο, θέατρα, νέες λεωφόρους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

                                      18 20 22                                                  24 25 27

Η Promenade des Anglais είναι ένας περίπατος κατά μήκος του Baie des Anges ( “κόλπο των Αγγέλων»). Πριν αστικοποιηθεί η  Νίκαια, η ακτογραμμή ήταν ακριβώς δίπλα σε μια ερημική έκταση της παραλίας και  καλύπτονταν με μεγάλα βότσαλα. Τα πρώτα σπίτια βρίσκονταν σε υψηλότερο έδαφος και μακριά από τη θάλασσα, τα είχαν πλούσιοι τουρίστες που επισκέπτονταν τη Νίκαια το 18ο αιώνα και δεν έρχονται για την παραλία, αλλά για τις ήπιες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Στις περιοχές κοντά στη θάλασσα ήταν τα σπίτια των λιμενεργατών και των αλιέων της Νίκαιας.  Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, πολλοί πλούσιοι Άγγλοι ήρθαν για να περάσουν το χειμώνα στη Νίκαια, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα κατά μήκος της ακτής.  Εκείνη την περίοδο ένας ιδιαίτερα δριμύς χειμώνας οδήγησε στην εισροή ζητιάνων στη Νίκαια. Τότε κάποιοι από τους πλούσιους Άγγλους πρότειναν ένα χρήσιμο πρόγραμμα για αυτούς: την κατασκευή ενός διαδρόμου  κατά μήκος της θάλασσας. Η πόλη της Νίκαιας, κέντρισε το ενδιαφέρον από την προοπτική μιας ευχάριστης περιπάτου, αύξησε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του έργου. Η αρχική ονομασία της  Promenade είναι  Camin dei Anglès. Μετά την προσάρτηση της Νίκαιας από τη Γαλλία το 1860 μετονομάστηκε σε La Promenade des Anglais. Το ξενοδοχείο Negresco στην Promenade des Anglaisπήρε την ονομασία του από τον Henri Negresco (1868-1920) ο οποίος είχε την σκέψη για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου με μορφή ανακτόρου. Η Place Massena αποτελεί την κεντρική πλατεία της πόλης. Πριν καλυφθεί ο ποταμός Paillon, η Pont-Neuf ήαποτελούσε το μόνο πέρασμα ανάμεσα στην παλιά και την νέα πόλη. Η πλατεία έτσι χωρίζεται σε δύο μέρη (Βόρεια και Νότια) το 1824. Με την κατεδάφιση του καζίνο Masséna το 1979, η Place Masséna έγινε πιο ευρύχωρη και λιγότερο πυκνή.

                                                               28 29

30

30A

31

Στις 14 Ιουλίου 2016 ένα φορτηγό κατευθύνθηκε στο ανθρώπων στην Promenade des Anglais που παρακολουθούσαν μια επίδειξη πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του δράστη ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]