Ξεκινώντας την επόμενη μας μέρα, κατηφορίσαμε την 5th Ave και βρεθήκαμε στο Madison Square Park και το περίφημο Flatiron Building.

Το Flatiron Building, ή Fuller Building, όπως ονομαζόταν αρχικά, βρίσκεται στον αριθμό 175 της Fifth Avenue στο δήμο του Manhattan, στη Νέα Υόρκη και θεωρείται ένας πρωτοποριακός ουρανοξύστης.

Μετά την ολοκλήρωση του, το 1902, ήταν ένα από τα ψηλότερα κτίρια στην πόλη και ο μόνος ουρανοξύστης βόρεια της 14th Street. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα τριγωνικό μπλοκ που συνορεύει με την Fifth Avenue, την Broadway και την East 22nd Street, με την 23rd Street να περνάει μπροστά από την κορυφή του τριγώνου. Βρίσκεται νότια του τέλους του Madison Square και βόρεια από το τέλος του Ladies’ Mile Historic District. Η γειτονιά γύρω από το κτίριο ονομάζεται Flatiron District, από την παρουσία του κτιρίου, το οποίο έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της Νέας Υόρκης. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί ορόσημο της Νέας Υόρκης το 1966, προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών θέσεων (National Register of Historic Places) το 1979, και ορίστηκε ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο (National Historic Landmark), το 1989.

Δεν αργήσαμε να φτάσουμε στο Meatpacking District και να ανεβούμε στο Whitney Museum και να περιπλανηθούμε στις αίθουσες του. 

Το Whitney Museum of American Art, που συχνά αναφέρεται απλά ως “Whitney”, είναι ένα μουσείο τέχνης, με έμφαση στην Αμερικανική τέχνη του 20ου και 21ου αιώνα. Βρίσκεται στην 945 Madison Avenue στο ύψος της 75th Street στο Upper East Side του Manhattan.

H μόνιμη συλλογή του Whitney περιέχει περισσότερα από 18.000 έργα σε ένα ευρύ φάσμα πολυμέσων. To Whitney δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση του έργου καλλιτεχνών που ζουν, καθώς και τη διατήρηση μιας εκτεταμένης μόνιμης συλλογής που περιέχει πολλά σημαντικά κομμάτια από το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα.Το μουσείο παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, βίντεο και φωτογραφίες. Κάθε δύο χρόνια, το μουσείο φιλοξενεί την Whitney Biennial, μια διεθνή έκθεση τέχνης η οποία παρουσιάζει τα έργα λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, νέων στην Αμερικανική καλλιτεχνική σκηνή.

Και έφτασε η μεγάλη ώρα να κατηφορήσουμε λίγο πιο κάτω στην περίφημη Bleecker str, εκεί όπου η Carrie με την Miranda απολάμβαναν τα περίφημα cupcakes στο Magnolia Bakery. Ακριβώς στην γωνία πριν την συμβολή της με την Perry str, όπου βρίσκεται το σπίτι της Carrie στο Sex and the City. Ειλικρινά η γειτονιά έχει τέτοια vibes που νόμιζες ότι πρωταγωνιστούσες στην σειρά. Τα δε cupcakes απίθανες γεύσεις. 

Το περπάτημα και η περιήγηση συνεχίστηκε και φτάσαμε στο περιβόητο SoHo, την Chinatown και την Little Italy.

Το SoHo είναι γνωστό για τις γκαλερί πολλών καλλιτεχνών καθώς και για την όμορφη αρχιτεκτονική του. Το όνομα SoHo έρχεται από την φράση “South of Houston” που σημαίνει Νότια της οδού Χιούστον. Αποτελείται από 26 οικοδομικά τετράγωνα με σχεδόν 500 κτίρια, πολλά από τα οποία έχουν αρχιτεκτονικά στοιχεία από χυτοσίδηρο. H Chinatown από την άλλη, είναι μία περιοχή με μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις Κινέζων στο δυτικό ημισφαίριο, και βρίσκεται στο δήμο του Manhattan στη Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες αστικές Chinatowns, η Chinatown του Manhattan είναι μια κατοικημένη περιοχή, καθώς και μία εμπορική περιοχή. Και ξαφνικά φτάνεις στην Little Italy και όλα μοιάζουν πιο γνώριμα,αρώματα ,εικόνες , άνθρωποι. Είναι μια μικρή περιοχή με ιταλικά μικρά εστιατόρια που μπορείς να κανεις βόλτα και να βγάλεις φωτό. Η πιο γραφική μεταναστευτική συνοικία στη New York, μόνο ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έλειπε!

Γρήγορη επιστροφή στο κέντρο διότι τώρα ξεκινάει η περιήγηση μας στο Radio City Music Hall. 

Το Radio City Music Hall είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και βρίσκεται στον αριθμό 1260 Avenue of the Americas στο Rockefeller Center στο Midtown Manhattan. Έχει επίσης το παρατσούκλι Showplace of the Nation, και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το πρώτο σε επισκέψεις μέρος. The venue is notable as the headquarters for the precision dance company, the Rockettes.

Το Radio City Music Hall χτίστηκε σε ένα σύμπλεγμα γης που στην αρχή προοριζόταν για την Metropolitan Opera. Τα σχέδια για την opera ακυρώθηκαν το 1929, λόγο του ότι ξεκίνησε να χτίζεται το Rockefeller Center. Το σύμπλεγμα απαρτίζεται από το “International Music Hall” και το  Center Theatre, ως μέρος του “Radio City” . Το 5,960 θέσεων Music Hall ήταν το μεγαλύτερο από τα δυο οικήματα. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι την δεκαετία του 1970, όταν παραλίγο να οδηγηθηκέ στην χρεωκοπία το Music Hall. Το Radio City Music Hall αποτέλεσε ένα μνημείο για την Νέα Υόρκη τον Μάιο του 1978, και το Music Hall αναπαλαιώθηκε και επέτρεψε στο να παραμείνει ανοιχτό.

Το Radio City Music Hall σχεδιάστηκε από τους Edward Durell Stone και Donald Deskey σε στυλ Art Deco. Ένα από τα πιο αξιόλογα μέρη του Music Hall είναι το μεγάλο του auditorium, που ήταν το μεγαλύτερο από τότε που άνοιξε το Music Hall.

Ύστερα από περίπου 2 ώρες έφτασε η ώρα για επιστροφή στο ξενοδοχείο και γρήγορα γρήγορα να ανηφορίσουμε προς το Lincoln center και την Metropolitan Opera για να παρακολουθήσουμε την Λίμνη των Κύκνων. 

Το Lincoln Center for the Performing Arts είναι ένα 65 στρεμμάτων συγκρότημα κτιρίων στην περιοχή Lincoln Square του Manhattan και είναι αφιερωμένο στις τέχνες. Το κέντρο διαθέτει 30 εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις παραστάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: 

  • Alice Tully Hall: μια αίθουσα συναυλιών 1.095 καθισμάτων που βρίσκεται εντός του κτιρίου Juilliard School. Είναι η κεντρική σκηνή του The Chamber Music Society of Lincoln Center.
  • Avery Fisher Hall (πρώην Philharmonic Hall): μια αίθουσα συμφωνικής 2.738 καθισμάτων που φιλοξενεί τη Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.
  • Metropolitan Opera House: μια όπερα 3.900 καθισμάτων που στεγάζει τη Metropolitan Opera.

Η Metropolitan Opera House είναι μια όπερα που βρίσκεται στην λεωφόρο Μπρόντγουεϊ στην πλατεία Lincoln στο Upper West Side του Manhattan. Μέρος του Lincoln Center για παραστάσεις τεχνών, το θέατρο άνοιξε το 1966. Αντικατέστησε το πρώην Metropolitan Opera House στην Broadway και 39th Stret και είναι η τρέχουσα έδρα της Metropolitan Opera Company. Παρά το γεγονός ότι ο χώρος δεν είχε ανοίξει επίσημα για αρκετούς ακόμη μήνες, η πρώτη δημόσια παράσταση στη νέα Metropolitan Opera House ήταν η παράσταση του Τζάκομο Πουτσίνι, La Fanciulla del West στις 11 Απριλίου 1966 με την Beverly Bower ως Minnie, τον Gaetano Bardini ως Dick Johnson και τον Cesare Bardelli ως Jack Rance. Το νέο κτίριο άνοιξε επίσημα στις 16 Σεπτεμβρίου 1966, με την παγκόσμια πρεμιέρα του Samuel Barber, Αντώνιος και Κλεοπάτρα. Όταν η Met Opera Company δεν εκτελεί παραστάσεις, η Metropolitan Opera House φιλοξενεί την ετήσια εαρινή σεζόν του American Ballet Theatre (ABT). Εμείς παρακολουθήσαμε την Λίμνη των Κύκνων. 

Η βραδιά έκλεισε στο roof bar του ξενοδοχείου Peninsula απολαμβάνοντας δροσερό ροζέ κρασί. 

Χx, E.