Το Σαιν-Τροπέ  Saint-Tropez) είναι μια κοινότητα στο διαμέρισμα της Βαρ στη Νότια Γαλλία, στην ευρύτερη περιοχή της Κυανής Ακτής. Διάσημο για τους λαμπερούς και πλούσιους επισκέπτες του, αποκαλείται συχνά «η Μαρμπέγια της Γαλλίας».

IMG_8093 IMG_8078 IMG_8082

Οι θρύλοι για τον κόλπο του Σαν-Τροπέ ανάγονται πολλούς αιώνες πίσω. Ένας από αυτούς λέει ότι το όνομα προέκυψε από ένα χριστιανό μάρτυρα, τον Άγιο Τροπέ, που αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του αποκεφαλίστηκε και πέταξαν το πτώμα του σε μια βάρκα. Η βάρκα αυτή παρασύρθηκε από τα ρεύματα και προσάραξε στο σημείο που είναι σήμερα ο κόλπος και η πόλη.

Στο διάστημα από το 1470 έως το 1672 την πόλη κυβερνούσαν ανεξάρτητοι άρχοντες προερχόμενοι από τις διάφορες συντεχνίες και εκλεγμένοι απευθείας από τους κατοίκους της πόλης. Ο άρχοντες είχαν το προνόμιο να συγκροτήσουν τον δικό τους στρατό και το 1637 κατάφεραν να απωθήσουν τα Ισπανικά γαλιόνια. Η πόλη δεν κατέβαλε φόρους και δεν ήταν υπό την εξουσία του Γαλλικού κράτους. Εντούτοις τα προνόμια αυτά αφαιρέθηκαν από τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 14ο και η πόλη έκτοτε πέρασε στον έλεγχο της Γαλλίας.

IMG_8073 IMG_8059 IMG_8085

Στη δεκαετία του ’20 το Σαιν-Τροπέ άρχισε να προσελκύει διεθνείς προσωπικότητες της μόδας και άλλες διασημότητες. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου του 1944, η παραλία της πόλης ήταν το κύριο σημείο απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην επιχείρηση εισβολής στη Νότια Γαλλία. Με το πέρας του πολέμου γίνεται το καλοκαιρινό καταφύγιο τον Γάλλων υπαρξιστών, αλλά είναι η δεκαετία του ’50 και η συμβολή της Μπριζίτ Μπαρντό που θα χαρίσουν στην πόλη τη διεθνή της ακτινοβολία. Η σειρά ταινιών του Λουί ντε Φινές, Ο Χωροφύλακας του Σαιν-Τροπέ, θα την κάνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

IMG_8051 IMG_8056 IMG_8060 IMG_8067 IMG_8069 IMG_8096

Οι παραλίες του Σαιν- Τροπέ βρίσκονται κατά μήκος της ακτής στην Baie de Pampelonne, η οποία βρίσκεται νότια του Saint-Tropez και ανατολικά της Ramatuelle. Η  Pampelonne προσφέρει μια συλλογή από παραλίες στην κατά μήκος πέντε χιλιομέτρων ακτή της. Κάθε παραλία είναι γύρω στα τριάντα μέτρα πλάτος είτε ιδιωτική είτε δημόσια. Πολλές από τις παραλίες προσφέρουν την άνεση για ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα και εξοπλισμό κανό προς ενοικίαση, ενώ άλλες προσφέρουν μηχανοκίνητα θαλάσσια σπορ, όπως ταχύπλοα σκάφη, θαλάσσιο σκι και καταδύσεις. Μερικές από τις ιδιωτικές παραλίες είναι  παραλίες γυμνιστών.

IMG_8105 IMG_8111 IMG_8115

Μπορεί όμως η Καίτη Γαρμπή να το τραγούδησε, δεν το γύρισε όμως video clip στον αυθεντικό του χώρο. Ε! Δεν μπορούσα να μην το γυρίσω εγώ. Διότι έτσι χτίζονται οι διεθνείς καριέρες!

Αυτό είναι λοιπόν το Σαιν Τροπέ! Απολαύστε το!