Τα εγκαίνια και ο αγιασμός της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών  “Βικτωρία Καρέλια”, δωρεά της συλλέκτριας στο Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας, έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομο, στο πρόσφατα με σεβασμό αποκατεστημένο διατηρητέο κτίριο, που στεγάζει τον εκθεσιακό χώρο του Λ.Ε.Κ.

Στα πλαίσια των εγκαινίων είχε προηγηθεί παράσταση αφιερωμένη στην ελληνική ενδυμασία στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.) ιδρύθηκε το 1967 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Καλαμάτας. Το Λ.Ε.Κ. δραστηριοποιείται ενεργά με ποικίλους τρόπους συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάδειξη του ελληνικού παραδοσιακού στοιχείου και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πάμπολλες διεθνείς διοργανώσεις και έχει επανειλημμένα βραβευθεί από πολιτειακούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς και έχει ανταμειφτεί με το σεβασμό και την αναγνώριση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

H συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” αποτελεί καρπό της συλλεκτικής προσπάθειας 45 ετών της επί σειρά ετών Πρόεδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και ιδρυτικό μέλος Βικτωρίας Καρέλια και δημιουργήθηκε αρχικά σαν προσωπική συλλογή. Παραχωρήθηκε από τη συλλέκτρια αργότερα στο Λ.Ε.Κ., προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομά της.

 %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-1 %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-2 %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-4

Παρόντες, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας και ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας κ. Αντώνης Σαμαράς, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, η Πρόεδρος του κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων της Αθήνας καθώς και πλήθος πανεπιστημιακών, βουλευτών, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και υπηρεσιών, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές και πολλοί άλλοι.