Το να ξυπνάς πρωί στο Manhattan είναι σαν ένα άπιαστο όνειρο. Κάπως έτσι αισθάνθηκαμε όταν ανοίξαμε τα μάτια μας το πρώτο πρωινό στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Το μόνο που θελήσαμε να κάνουμε ήταν να ντυθούμε και να βγούμε έξω.

Τι καλύτερο να ξεκινήσεις την πρώτη σου μέρα από μια επίσκεψη στο Καθεδρικό Ναό του St. Patrick’s στην 5th ave. ανάμεσα στην 50η και στην 51η οδό του κέντρου, ακριβώς απέναντι από το Rockefeller Center και αντικρυστά με τον περίφημο Άτλα.

Ο ναός ανήκει στο Νεο- Γοτθικό ρυθμό της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη. Ο ναός αποτελεί την έδρα του αρχιεπισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης. Ο Ναός αυτός αποτελεί τον μεγαλύτερο ναό Νεο-Γοτθικού ρυθμού της. Ο νέος καθεδρικός ναός σχεδιάστηκε, από τον James Renwick Jr, σε στυλ γοτθικής αναγέννησης. Στις 15 Αυγούστου του 1858, ο ακρογωνιαίος λίθος τοποθετήθηκε στα νότια του ορφανοτροφείου της Επισκοπής. Εκείνη την εποχή, το σημερινό Midtown Manhattan ήταν από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Νέας Υόρκης.

Μερικά χαρακτηριστικά του Ναού:

 • Μπορεί να φιλοξενήσει 2.200 άτομα.
 • Ο χώρος της εκκλησίας καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από την East 51st Street βόρεια, τη Madison Avenue ανατολικά, την East 50th Street νότια, και τηνFifth Avenue δυτικά.
 • Τα κωδωνοστάσια έχουν ύψος 100 μέτρα από το επίπεδο του δρόμου.
 • Τα παράθυρα έγιναν από καλλιτέχνες στο Chartres της Γαλλίας, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Το μεγάλο παράθυρο με το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Charles Connick.
 • Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και η Αγία Τράπεζα του Αγίου Λουδοβίκου σχεδιάστηκε από την Tiffany & Co. Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Ελισάβετ σχεδιάστηκε από τον Paolo Medici από τη Ρώμη της Ιταλίας.
 • Η Αγία Τράπεζα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή de la Salle παραμένει μία από τις λίγες πρωτότυπες Άγιες Τράπεζες στα πλαϊνά παρεκκλήσια και είναι ο πολιούχος των κατηχητών και εκπαιδευτικών.
 • Η Πιετά είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου. Τοποθετήθηκε από τον Araldo Perugi, ο οποίος μετανάστευσε από την Carrara της Ιταλίας.
 • Η οροφή είναι κατασκευασμένη από σχιστόλιθο από το Monson του Maine.

Συνέχεια είχε το ΜΟΜΑ- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (αναφέρεται ως MoMA) είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στο κέντρο του Manhattan στη Νέα Υόρκη, στην 53rd Street, μεταξύ της Fifth και Sixth Avenue. Το μουσείο επικεντρώνεται στις συλλογές μοντέρνας τέχνης.

Είναι σημαντικό στην ανάπτυξη και τη συλλογή νεωτεριστικής τέχνης, και συχνά ταυτίζεται ως το μεγαλύτερο μουσείο μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Η συλλογή του μουσείου προσφέρει μια απαράμιλλη εικόνα νεώτερης και σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένων αρχιτεκτονικών έργων και σχεδιασμού, σχεδίων, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εκτυπώσεων, εικονογραφημένων βιβλίων και βιβλίων καλλιτεχνών, φιλμ και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Η βιβλιοθήκη και τα αρχεία του MoMA διαθέτουν πάνω από 300.000 βιβλία, βιβλία καλλιτεχνών, περιοδικά, καθώς και μεμονωμένα αρχεία για περισσότερους από 70.000 καλλιτέχνες. Τα αρχεία περιέχουν πρωτογενές υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Το μουσείο επίσης απέκτησε διεθνή σημασία με την εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση του διάσημου πλέον Picasso του 1939-40, που πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με το Art Institute of Chicago. Στην γκάμα των έργων που παρουσιάζονται, υπήρχε μία σημαντική επανερμηνεία του Picasso για τους μελλοντικούς μελετητές τέχνης και ιστορικούς. Αυτό ήταν ένα εξ ολοκλήρου έργο που έχει αναλάβει οBarr, ένας ενθουσιώδης Picasso , καθώς και η έκθεση μεγαλοποιούσε τον Picasso ως το μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής, θέτοντας τον πρότυπο για όλα τα αφιερώματα μουσείων που επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Καθώς θεωρείται από πολλούς ότι έχει την καλύτερη συλλογή των σύγχρονων δυτικών αριστουργημάτων στον κόσμο, τα εκθέματα στο ΜοΜΑ περιλαμβάνουν περισσότερα από 150.000 μεμονωμένα κομμάτια εκτός από περίπου 22.000 ταινίες και 4 εκατομμύρια στιγμιότυπα ταινιών. Η συλλογή που φιλοξενεί περιλαμβάνει τόσο σημαντικά όσο και γνωστά έργα όπως τα ακόλουθα:

 • The Starry Night του Vincent van Gogh
 • Les Demoiselles d’Avignon του Pablo Picasso
 • The Persistence of Memory του Salvador Dalí
 • Broadway Boogie Woogie του Piet Mondrian
 • Campbell’s Soup Cans του Andy Warhol
 • Te aa no areois (The Seed of the Areoi) του Paul Gauguin
 • The Bather του Paul Cézanne
 • Number 31, 1950 του Jackson Pollock
 • Christina’s World του Andrew Wyeth
 • Self-Portrait With Cropped Hair του Frida Kahlo

Ώρα για χαλάρωση από την τέχνη και τι καλύτερο για μια κρουαζιέρα στο Midtown, West & East Manhattan με θέα να σου κόβει την ανάσα από τους ουρανοξύστες και το πως φαίνονται στον ορίζοντα!

Ο χρόνος πέρασε δίχως να το καταλάβουμε. Ένα μικρό stop – over στο αγαπημένο Dean & Deluca για καφέ και κάτι ελαφρύ και αμέσως στα ύψη και θέα όλη την πόλη από το Empire State Building.

Empire State Building

Το κτήριο Empire State Building είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης (στη διασταύρωση της Fifth Avenue και της West 34th Street) και έχει 102 ορόφους. Το ύψος του φτάνει τα 381 μέτρα.

Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 40 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 ως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου το 1972. Μετά την καταστροφή των δίδυμων πύργων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Empire State Building ξανάγινε το υψηλότερο κτίριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Ξεπεράστηκε από το One World Trade Center to 2013. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Art Deco.

Το Empire State Building έχει χαρακτηριστεί από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο των Η.Π.Α. το 1986. Το 2007, είχε καταταχθεί νούμερο ένα στον κατάλογο των αγαπημένων της Αμερικανικής Αρχιτεκτονικής σύμφωνα με το American Institute of Architects. Το κτίριο ανήκει και διοικείται από την W & H Properties. Το Empire State Building είναι σήμερα ο τρίτος ψηλότερος ουρανοξύστης στις Ηνωμένες Πολιτείες (μετά τον Willis Tower και τον Trump International Hotel and Tower, και οι δύο στο Σικάγο), και το 15ο ψηλότερο στο κόσμο. Είναι, επίσης, η τέταρτη ψηλότερη ανεξάρτητη κατασκευή στην Αμερική. Στο Empire State Building γίνεται σήμερα μια ανακαίνιση 550 εκατομμύρια δολάρια, με τα 120 εκατομμύρια δολάρια να χρησιμοποιούνται σε μια προσπάθεια να μετατραπεί το κτήριο σε ενεργειακά πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Το Empire State Building παρέμεινε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο επί 41 χρόνια, πριν ξεπεραστεί από το Griffin Television Tower Oklahoma (KWTV Mast) το 1954, επίδοση που αποτελεί ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ υπήρξε το υψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα πάνω στη Γη για 23 χρόνια. Το ύψος της ταράτσας του είναι 381 μέτρα ακριβώς, η κορυφή 442,9 μέτρα, ενώ το άκρο της κεραίας στην κορυφή φθάνει σε ύψος τα 448,67 μέτρα πάνω από το πεζοδρόμιο (για την ακρίβεια υπάρχουν αρκετές κεραίες-πομποί, αλλά η υψηλότερη είναι απλώς ένα αλεξικέραυνο). Σήμερα τοEmpire State Building (μετά και την καταστροφή των πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001) παραμένει το δεύτερο υψηλότερο κτίριο σε όλες τις ΗΠΑ.

Η μέρα μας έκλεισε με ένα απίστευτο δείπνο στο Buddakan. Αν θυμάστε – που μεταξύ μας, όλοι θυμάστε- το Buddakan είναι το εστιατόριο που η Carrie στην πρώτη ταινία του Sex and the City έκανε το rehearsal dinner του γάμου της. Εμείς μπορεί να μην κάναμε κάποιο rehearsal dinner, γευτήκαμε όμως την απίστευτη πάπια Πεκίνου με ροζέ κρασί και ένα μαγικό σοκολατένιο γλυκό. Ο χώρος, η ατμόσφαιρα και οι γεύσεις σε ταξιδεύουν!

 

Προς το παρόν… τα λέμε σε λίγο xoxo! E.