Μεγαλώσαμε σε μια Ελλάδα του υπερθετικού βαθμού. Όλα στο έπακρο! Συγκλονιστικό, απίστευτο, θεϊκό… Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση με έναν φίλο, για την κατρακύλα που έχει πάρει η Ελλάδα και δεν έχει σταματημό αλλά ο υπερθετικός, υπερθετικός. Εργάζομαι στην λιανική τα τελευταία 12-13 χρόνια. Έζησα εποχές που έμπαινε μέσα ο Έλληνας στο κατάστημα και κατέβαζε τα ράφια δίχως δεύτερη σκέψη, αλλά με 12 άτοκες δόσεις στην μαύρη πιστωτική που ψωροκοκκορευόταν! Ζω στην εποχή που έρχεται το εκάστοτε βιζιτάκι των 20 ευρώ (full programme) με βλεφαρίδα αβγοκόφτη και το 12ποντο από τον κινέζο της γωνίας και το παίζει …νάρα, απλά γιατί είναι η καλύτερη. Και οι γονείς να καμαρώνουν γιατί έχουν την καλυτερότερη όλων κόρη!

Από τα γουρνοτσάρουχα που φόραγες στην στρούγκα μέχρι τα Fendi, μια πιστωτική δρόμος από την τράπεζα δίχως να πληρεί τις προϋποθέσεις. Απλά η τράπεζα να πιάσει τον στόχο της και εσύ να περιφανεύεσαι δίχως να έχεις τα φόντα όμως να το υποστηρίξεις. Μόνο και μόνο για να βάλεις μια Fendi και να καμώνεσαι που χρωστάς 10 δόσεις!

Άκουγες πάντα να μιλάνε στον υπερθετικό για όλα. Απόρροια του τρόπου όμως που έχει γαλουχηθεί μια Ελλάδα από τα γεννοφάσκια της. Η πλειοψηφία μεγάλωσε και μεγαλώνει τα παιδιά που έχουν κάνει, δίχως να ξέρουν για ποιόν λόγο τα έκαναν, φουσκώνοντας τους τα μυαλά. Είσαι ο πρώτος, είσαι ο καλύτερος, είσαι φανταστικός, κανένας δεν είναι καλύτερος από εσένα. Πρέπει πάντα να έχεις το καλύτερο και το πιο φανταστικό. Και όταν το έρμο το παιδί βγει και δει τι γίνεται γύρω του πέφτει στα ηρεμιστικά μιας και δεν είναι ο καλύτερος, ο φανταστικός και πάει λέγοντας το παραμύθι.

Επανέρχομαι όμως στον υπερθετικό μας. Η Ελλάδα ψωμολυσσάει τα τελευταία 8-9 χρόνια, αλλά όχι η βίζιτα -βίζιτα στην Μύκονο για ένα ζευγάρι γόβες και ο υπερθετικός υπερθετικός. Ο Έλληνας δεν ξεκαβάλησε το καλάμι του, που του μπήκε όλο και πιο βαθιά στον κώλο με όσες περικοπές έχουν γίνει στα πάντα. Ο Έλληνας δεν πάει να εργαστεί για 500 ευρώ γιατί είναι ο καλύτερος και δεν θα χαραμιστεί, αλλά θα πάει να πάρει το φανταστικό παντελόνι και θα βγει για καφέ στην πιο απίστευτη καφετέρια με τον απίστευτο και τον πιο γευστικό καφέ. Ο Έλληνας είναι και ο πρώτος, είναι ο πιο έξυπνος, ασχέτος αν το χνώτο βρωμάει από την πείνα και δεν έχει δεύτερο βρακί να βάλει. Θα είναι πάντα ο καλύτερος. Θα έχει πάντα το πιο μουράτο αυτοκίνητο με τα πιο γαμάτα καθίσματα και ηχεία, απλά και μόνο να το καμαρώνει από μπαλκόνι παρκαρισμένο μιας και δεν έχει 1 ευρώ να του βάλει βενζίνη. Θα έχει όμως και το πιο γαμάτο αυτοκίνητο. Ο Έλληνας και έχει του πιο φανταστικούς γονείς, γιατί τον συντηρούν επειδή στεναχωριόνται να τον βλέπουν να χαραμίζεται με 10 πτυχία. Ασχέτως αν νύχτα μέρα κάνουν το σκατό τους παξιμάδι. Το παιδί, το παιδί πάντα. Γιατί το παιδί πρέπει να έχει πάντα τα καλύτερα να είναι καλά.

Έλληνα ξεκαβάλα το καλάμι και γειώσου λίγο. Κάνε πράγματα μέχρι εκεί που σε παίρνει. Κοπελιά, βγάλε αυτή την βλεφαρίδα αυγοκόφτη από το μάτι και μείνε στο επίπεδο που σου αρμόζει. Όσο και να προσπαθείς δεν θα γίνεις κάτι που δεν είσαι. Διότι Έλληνα δεν είσαι ο καλύτερος. Είσαι ο χειρότερος από όλους. Είσαι μέσα στην μίζα και την ρεμούλα. Είσαι ο Έλληνας του Game of Love & Shopping Star. Αυτό είναι το επίπεδο σου. Άλλωστε δεν θα υπήρχαν όλο αυτά αν εσύ ο ίδιος δεν τα αντιπροσώπευες. Είσαι ο Ελληνάρας ο σωστός που έχεις κινητό των 600 ευρώ και κάνεις αναπάντητη να σε καλέσουν γιατί δεν έχεις κάρτα, αλλά καμαρώνεις σαν γύφτικο σκεπάρνι! Είσαι ο Έλληνας που λες πάω για μακροβούτι και εννοείς το ένα μέτρο. Είσαι ο Έλληνας που έκανες την γούρνα που πίναν νερό τα γίδια πισίνα αλλά είσαι και μάγκας γιατί δεν την δηλώνεις. Είσαι ο καλύτερος γιατί τα ξέρεις όλα, αλλά να κατευθύνεις έναν τουρίστα στον δρόμο δεν ξέρεις!

 

Είσαι απλά ο Έλληνας της υπερβολής, δίχως να την υποστηρίζεις όμως! Ο Έλληνας δίχως ουσία… Αυτός που με επιδοτούμενο Porsche Cayenne τριγύρναγε στην πιάτσα και μέσα είχε τον τενεκέ λάδι από το χωριό. Είσαι αυτός που σε έκραζε ο Πανούσης και το χαίρομαι… είσαι ο Έλληνας του Κραουνάκη που συμφωνώ απόλυτα μαζί του…