Μετά από μια πολύ κουραστική περίοδο με μια καθημερινότητα να μας τρελαίνει, νομίζω χρειαζόμαστε που και που σστιγμές ανάπαυλας.

Επιλογή δική μου έγιναν για ακόμη μια φορά οι Κήποι στα Ζαγοροχώρια.  Οι Κήποι είναι οικισμός και δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Τύμφης του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο. Οφείλει το όνομά του στους πολλούς κήπους που υπάρχουν στην περιοχή. Η παλαιά σλαβική ονομασία του οικισμού ήταν “Μπάγια”, που σημαίνει λουτρό.

Διατηρεί αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, με λιθόστρωτα καλντερίμια, χαγιάτια με τα τοξοειδή ανοίγματα και λίθινα σπίτια. Πέραν του τρίτοξου γεφυριού (Πλακίδα ή Καλογηρικό), το χωριό των Κήπων, χαμηλά σε υψόμετρο σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά του Ζαγορίου, περιστοιχίζεται από πληθώρα πέτρινων γεφυριών που εξασφαλίζαν τις προσβάσεις του. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, πιο κάτω το πέτρινο γεφύρι του Μύλου, ενώ στην έξοδο του χωριού το γεφύρι του Πετσώνη. Στους Κήπους βρίσκεται επίσης το υποθηκοφυλακείο, καθώς και η αστυνομία Ζαγορίου. Τέλος πάνω στο κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι βρίσκεται το πολυφωτογραφισμένο γεφύρι του Κόκορη.

Η οροσειρά της Τύμφης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Ζαγορίου. Βαθιές κοιλάδες, φαράγγια, απότομες πλαγιές, ρέματα, ποτάμια, λίμνες, τα δάση και τα λιβάδια εναλλάσσονται σε ένα τοπίο άγριας και παρθένας ομορφιάς, που οι άνθρωποι στο Ζαγόρι σέβονται και προστατεύουν. Σήμερα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου προστατεύει τις περιοχές αυτές από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γραφικά φαράγγια του Ζαγορίου. Το φαράγγι του Βίκου συλλέγει τα νερά ενός αριθμού μικρών ποταμών και τους οδηγεί σε ποταμό Βοϊδομάτη, που υψώνεται στο φαράγγι. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο. Το φαράγγι του Βίκου είναι επίσης μια περιοχή μείζονος επιστημονικού ενδιαφέροντος, επειδή είναι σε σχεδόν παρθένα κατάσταση – ένα καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη – και περιλαμβάνει πολλά και ποικίλα οικοσυστήματα.

Το Kipi Suites των Aria Hotels είναι ο χώρος που με φιλοξένησε. Το Kipi Suites βρίσκεται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, στο παραδοσιακό χωριό Κήποι που υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της περιοχής. Κρυμμένο στις οξιές και τα βράχια με τους χαρακτηριστικούς σχηματισμούς, το χωριό Κήποι περιβάλλεται από ποτάμια, ενώ οι πηγές αναβλύζουν από παντού.

Σε προνομιακή τοποθεσία με θέα τον παραδοσιακό οικισμό των Κήπων στο κεντρικό Ζαγόρι, το Kipi Suites προσφέρει στους επισκέπτες του μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Ζαγοροχωρίων. Όσο για τα βράδια, μπορείτε απλά να απολαύσετε το κρασί σας στο lounge του ξενοδοχείου με την ζεστασιά από το τζάκι και την παρέα σας!

www.ariahotels.gr