Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και ο  Ναυτικός Όµιλος Ελλάδος διοργάνωσαν από κοινού έναν από τους σημαντικότερους offshore αγώνες στην Ελλάδα, τον “49ο Διεθνή Ιστιοπλοικό Αγώνα Άνδρου”, ο οποίος αποτελεί συνένωση σε µία ενιαία διοργάνωση των αγώνων:
“24η Ιστιοπλοϊκή Εβδοµάδα του Ν.Ο.Ε” και “49ος ∆ιεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου”.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η 1η, πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουνίου στον Φαληρικό Όρµο και περιελάμβανε τις διαδροµές inshore της διοργάνωσης, ενώ η 2η διεξήχθη από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου και περιελάµβανε τους αγώνες ανοικτής θαλάσσης της διοργάνωσης (Βουλιαγµένη – Άνδρος και Άνδρος – Σούνιο) καθώς και τον τοπικό αγώνα “Liberty Regatta” στην Άνδρο.

ΦΩΤΟ 2 (3) ΦΩΤΟ 3 (2)

Στην Press Conference που πραγματοποιήθηκε στο Hellas Liberty πριν την έναρξη των αγώνων, πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να τιμήσει αυτό το νέο εγχείρημα των Ν.Ο.Α και Ν.Ο.Ε καθώς επίσης ενημερώθηκε και για το Αndros Marine Association (A.M.A) . Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ναυτιλιακής κοινότητας του νησιού της Άνδρου να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα κι αυξανόμενες απαιτήσεις της παγκόσμιας Ναυτιλίας με τρόπο που να είναι βιώσιμος.

Με την ευκαιρία, οι κύριοι, Λεωνίδας Πολέμης, Πρόεδρος του Ν.Ο.Α και Μάκης Κουρτέσης, Έφορος του Ν.Ο.Α, αφηγήθηκαν βιώματα προσωπικά αλλά και βιώματα τρίτων από την λαμπρή πορεία του Ιωάννη Β.Γουλανδρή-‘Big John’, ο oποίος ήταν ιδρυτής του Ν.Ο.Α και αρωγός κάθε προσπάθειας να αναπτυχθούν αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες στο νησί της Άνδρου.

Η διοργάνωση του “49th Andros International Regatta”, πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τα “Ποσειδώνια”, τη μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τη Ναυτιλία, γεγονός που μετέτρεψε την Άνδρο σε πόλο έλξης για αρκετούς επισκέπτες που θέλησαν να συνδυάσουν ένα διήμερο χαλάρωσης με την παρακολούθηση ενός τόσο σημαντικού ιστιοπλοϊκού αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον 49ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου και στη 24η Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα ΝΟΕ που φέτος ενώσανε τις δυνάμεις τους, έδωσαν το παρών αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ενώ οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με μια λαμπρή τελετή απονομής στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος στο Μικρολίμανο, παρουσία του Προέδρου του ΝΟΕ, Κου Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, στην οποία οι νικητές παρέλαβαν τα βραβεία τους μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, έπειτα από μία σειρά επίπονων διαδρομών.

Aρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκαν εξαρχής η OCEANIC Catering και η Rainbow Waters, D-Marin, Damen, τα Κέντρα Επιστημονικής Ιατρικής & Αισθητικής MediΠΡΙΝΟΥ, Julius Baers, Heidmar, ClassNK, Bureau Veritas, Jotun, Fast Ferries, Kouros, Αδερφοί Γουλανδρή Ε.Π.Ε, Βενέτης, Status Maritime, Santierul Naval Constanta, Chugoku και MarinePaints .